ΣΗΜΑ ΑΦΥΠΝΙΣΗΣ…

Σάββατο, Απρίλιος 18, 2015

ellhnikos stratos


Η κρίση πλήττει και το αξιόμαχο
του στρατού μας
αποκαλύπτει το περιοδικό Newsweek

 

«Η Ελλάδα δεν μπορεί πλέον να υπερασπιστεί τον εαυτό της από τη μιλιταριστική τουρκική επιθετικότητα καθώς τα οικονομικά της προβλήματα παραλύουν τις ένοπλες δυνάμεις» αποκαλύπτει το αμερικανικό περιοδικό Newsweek.

Μιλώντας στο Newsweek ο καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, ειδικός επί στρατιωτικών θεμάτων, Κώστας Κολιόπουλος αναφέρει ότι «η Τουρκία είναι ο λόγος που έχουμε πολύ μεγάλες ένοπλες δυνάμεις. Και τώρα η Τουρκία ανακινεί μια αλλαγή στην ισορροπία δυνάμεων. Οι αυξημένες δραστηριότητές τους στο Αιγαίο είναι μια απόπειρα να μας δημιουργήσει φθορά».

«Οι σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας είναι τεταμένες επί δεκαετίες, εξαιτίας της διχοτόμησης της Κύπρου και τη συνεχιζόμενη διαφορά για την κυριαρχία στην περιοχή του Αιγαίου Πελάγους, που χωρίζει τις δυο χώρες. Κάθε χρόνο, η Ελλάδα αναφέρει εκατοντάδες παραβιάσεις των συνόρων της από το τουρκικό ναυτικό και την αεροπορία, αναφέροντας ότι αναγκάζεται να αναπτύξει μαχητικά ή πολεμικά πλοία για την αναχαίτιση τους» τονίζει το περιοδικό.

Στο πλαίσιο αυτό, το Newsweek επικαλείται στοιχεία του ινστιτούτου SIPRI (Stockholm International Peace Research Institute) για τις ελληνικές στρατιωτικές δαπάνες, που πέρυσι ήταν ύψους 4 δισ. ευρώ ή 2,5% του ΑΕΠ -μια από τις υψηλότερες δαπάνες σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Σύμφωνα με την εκτίμηση του περιοδικού, η Τουρκία γνωρίζει ότι, αν συνεχίζει να παραβιάζει τον ελληνικό εναέριο χώρο και να εισέρχεται στα ελληνικά χωρικά ύδατα, η Ελλάδα πρέπει να απαντήσει. Αλλά χωρίς καύσιμα ή σωστά συντηρημένο εξοπλισμό, η Ελλάδα δεν θα είναι σε θέση να αποκρούσει τον κατά τα άλλα σύμμαχό της στο ΝΑΤΟ.

«Η Ελλάδα θα μπορούσε να μειώσει την στρατιωτική της δύναμη, αλλά η απόλυση μεγάλου αριθμού στρατιωτικών σε μια Ελλάδα με δείκτη ανεργίας 50% μάλλον δεν θα είναι καλή ιδέα» σχολιάζει ο επικεφαλής αναλυτής του SIRI. «Η κυβέρνηση επίσης, επιθυμεί να κρατήσει στο πλευρό της τον στρατό» προστίθεται στο δημοσίευμα.