«ΝΑΙ ΤΕΛΩ
ΥΠΟ ΕΡΕΥΝΑ»…

Δευτέρα, Ιούνιος 19, 2017

 

 

 

Παραδέχεται, ο Τραμπ
μέσα σε ένα εκρηκτικό
κλίμα κρίσης

 

Είναι ή δεν είναι υπό έρευνα ο πολυτάραχος Τραμπ για παρεμπόδιση της Δικαιοσύνης;

Μιλάμε για την ίδια προεδρική εκτροπή που έριξε τον Νίξον.

 

Όχι, απαντά ένας από τους δικηγόρους του Αμερικανού προέδρου.

«Ναι, τελώ υπό έρευνα», δήλωσε ο ίδιος ο Τραμπ με ανάρτησή του στο Twitter.

 

Ο σάλος στις ΗΠΑ φουντώνει.

Παίρνει, διαστάσεις οξύτατης πολιτειακής κρίσης.

 

Μία πηγή που έχει γνώση των εξελίξεων για την έρευνα που διεξάγει ο ανεξάρτητος ανακριτής Ρόμπερ Μιούλερ δήλωσε ότι θα πρέπει να συγκεντρωθεί ένας μεγάλος όγκος αποδεικτικών στοιχείων πριν κληθεί για ανάκριση ο πρόεδρος.

 

Ο Μιούλερ διορίστηκε από το αμερικανικό υπουργείο δικαιοσύνης προκειμένου ν’ αναλάβει την έρευνα του FBI για ενδεχόμενη ρωσική εμπλοκή στην προεκλογική εκστρατεία του 2016, αλλά και τις πιθανές επαφές του πρώην Συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Μάικλ Φλιν με Ρώσους αξιωματούχους.

 

Ο διορισμός του Μιούλερ έγινε από τον Αμερικανό υφυπουργό Δικαιοσύνης Ροντ Ρόζενσταϊν, μετά την αυτοεξαίρεση του υπουργού Δικαιοσύνης Τζεφ Σέσιονς έπειτα από το ζήτημα που προκλήθηκε από πληροφορίες για προεκλογικές συναντήσεις του με Ρώσους αξιωματούχους. Ο Μιούλερ πέρα από τα ανακριτικά έχει και εισαγγελικά καθήκοντα, ενώ αναφέρει για την εξέλιξη των ερευνών στον Ρόζενσταϊν.

 

Την προηγούμενη εβδομάδα είχαν γνωστοποιηθεί πληροφορίες μέσω του περιβάλλοντος του Ντόναλντ Τραμπ για το ενδεχόμενο παύσης του Μιούλερ από τον Αμερικανό πρόεδρο, εξέλιξη η οποία θα προκαλούσε σοβαρές πολιτικές αντιδράσεις στην Ουάσιγκτον.

 

Ο Μιούλερ από την πλευρά του διερευνά το προεκλογικό περιβάλλον των συνεργατών του Τραμπ για το ενδεχόμενο επαφών ή συναντήσεων με Ρώσους αξιωματούχους ή άλλους που διατηρούσαν σχέσεις με το Κρεμλίνο και θα μπορούσαν να επηρεάσουν την ροή των προεκλογικών εξελίξεων στις ΗΠΑ.

 

Ο Τραμπ αρνείται κάθε περίπτωση προεκλογικής συνωμοσίας με την Μόσχα, όπως και η Ρωσία απορρίπτει κάθε ενδεχόμενο εμπλοκής της στις προεκλογικές εξελίξεις των ΗΠΑ το 2016.

 

Πηγή που έχει γνώση για την πορεία της έρευνας του Μιούλερ δήλωσε ότι ο ίδιος διερευνά το ενδεχόμενο εμπλοκής του Τραμπ ή άλλων στην διεξαγωγή της έρευνας, προσθέτοντας μία ακόμη ιδιαιτέρως σημαντική διάσταση στην πορεία ανακριτικής διερεύνησης των εξελίξεων.

 

Τα ζητήματα που έχουν προκύψει αναφορικά με τις πληροφορίες, αλλά και τους ισχυρισμούς για ρωσική εμπλοκή στις προεκλογικές εξελίξεις του 2016 έχουν προκαλέσει έναν συνεχόμενο κύκλο πολιτικών κρίσεων και αναταραχής στην Ουάσιγκτον, αποσπώντας τόσο την κυβέρνηση Τραμπ, όσο και τους Ρεπουμπλικάνους που έχουν την πλειοψηφία στο Κογκρέσο, από την υλοποίηση βασικών προεκλογικών εξαγγελιών.

 

Μεταξύ αυτών, η κατάργηση και αντικατάσταση του προγράμματος πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας, το οποίο προώθησε ο πρώην πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και είναι γνωστό ως Obamacare, η αναδιοργάνωση του φορολογικού συστήματος για την μείωση της φορολογίας κυρίως των επιχειρήσεων, αλλά και φυσικών προσώπων, αλλά και η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, προκειμένου να διασφαλιστεί η σταθερότητα των θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ.

 

Ο Σίκαλοου υποστήριξε ότι ο Τραμπ στην αναφορά που έκανε στο Twitter αντιδρούσε σε δημοσίευμα της εφημερίδας «The Washington Post» η οποία δημοσίευσε πρώτη την πληροφορία ότι ο Μιούλερ ερευνά το αν ο Τραμπ προσπάθησε ή όχι να παρεμποδίσει το έργο της δικαιοσύνης μέσω της αιφνιδιαστικής απόλυσης του πρώην διευθυντή του FBI Τζέιμς Κόμεϊ τον Μάιο.

 

Ο δικηγόρος δήλωσε ότι δεν θα μπορούσε με βεβαιότητα να υποστηρίξει ότι η αναφορά αυτή της εφημερίδας ήταν λανθασμένη. «Δεν μπορώ να διαβάσω τις σκέψεις του ειδικού ανακριτή», δήλωσε χαρακτηριστικά ο ίδιος.