Ο ΟΡΙΣΜΟΣ
ΑΠΟΓΝΩΣΗΣ…

Τετάρτη, Ιούλιος 26, 2017

Το εκδοτήριο των non papers που κακοποιούν τα γεγονότα…

 

 

Διασυρμός, να υποκρίνονται
ότι ΕΙΝΑΙ δικό τους…
Το ξέφρενο πάρτι των τοκογλύφων

 

 

 

Η προπαγάνδα δεν έχει όρια. Κανόνες. Πάντα, ξεδιάντροπη.

Δεν πουλάει ευγένειες. Ποτέ, καλούς τρόπους.

 

Αγοράζει, ψέμα. ΒΡΟΝΤΩΔΕΣ ΨΕΜΑ.

Όταν πιάνεται στα πράσα και στήνεται στον τοίχο.

 

Συνεχής εξαπάτηση. Που σμπαραλιάζει νοημοσύνη και νεύρα.

Όλοι οι ψεύτες ΤΙΜΩΡΟΥΝΤΑΙ.

 

Μάρτυρας κατηγορίας, η Ιστορία. Ισόβιος!

 

Όταν πανηγυρίζεις, τις ίδιες ώρες που οι αγορές γλεντάνε για το ελληνικό αίμα που πάλι ρούφηξαν…

Τότε, έχεις διεστραμμένη αντίληψη για το ποιο είναι το καλό και ποιο δεν είναι.

 

Και προπαντός, όταν διαολόστελνες τους άλλους για το πάρτι τοκογλύφων στις διεθνείς αγορές. Συνεχώς.

 

Με βιασμούς των αριθμών ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ επιτυχία, η παταγώδης αποτυχία.

 

Οι μεγάλες αξίες μετράνε. Ποτέ οι μασκαρεμένες ψευτοεπιτυχίες.

Και ιδού γιατί…

 

Ανελέητοι, ως συνήθως, οι «ραντιέρηδες» επεφύλαξαν μια άνευ προηγουμένου ψυχρολουσία στην επιχειρούμενη από την κυβέρνηση «φυγή προς τα εμπρός» που συνιστά στην πραγματικότητα η βεβιασμένη έξοδος στις αγορές, η οποία αποφασίστηκε για επικοινωνιακούς λόγους και κόντρα στις προειδοποιήσεις αρμόδιων θεσμικών παραγόντων, όπως ο διοικητής  της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι και ο εγχώριος κεντρικός τραπεζίτης Γιάννης Στουρνάρας.

 

Τα… νταούλια δεν έπαιξαν τελικώς τους εύθυμους σκοπούς που περίμενε η κυβέρνηση και οι χοροί και τα πανηγύρια που ετοίμαζαν στο Μαξίμου αναβλήθηκαν επ΄ αόριστον.

 

Κι αυτό διότι το επιτόκιο που εξασφαλίστηκε στην πρώτη έπειτα από τρία χρόνια έκδοση ελληνικών ομολόγων ήταν υψηλότερο του αναμενομένου και στη  πραγματικότητα κατά πολύ μεγαλύτερο από εκείνο που είχε πετύχει η ανάλογη προηγούμενη έξοδος στις αγορές που είχε γίνει την άνοιξη του 2014 και είχε λοιδορηθεί με όλα τα μέσα από τους σημερινούς κυβερνώντες.

 

Οι υπολογισμοί που γίνονται από ειδικούς αναλυτές και στελέχη της αντιπολίτευσης, όπως ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος, καταδεικνύουν ότι η Ελλάδα δανείζεται τώρα πιο ακριβά από το 2014, καθώς το spread, δηλαδή η διαφορά της επιτοκιακής επιβάρυνσης σε σχέση με τη Γερμανία, ήταν τότε 435 μονάδες βάσης, διαμορφώνεται τώρα στις 481 μονάδες βάσεις αφού η Γερμανία που δανειζόταν για αντίστοιχο ομόλογο με απόδοση +0,6% το 2014, ενώ δανείζεται τώρα με αρνητική απόδοση -0,186%.

 

Η…. μοίρα, μάλιστα, το έφερε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ο οποίος με ερώτηση στη Βουλή στηλίτευε την κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου επειδή το ομόλογο που είχαν εκδώσει ήταν στο… αγγλικό δίκαιο, να είναι εκείνος που το απόγευμα της Τρίτης βγήκε κατηφής και με φόντο τις φυλλωσιές του Μαξίμου για να ανακοινώσει ότι ήταν επιτυχής η έξοδος στις αγορές.


Ωστόσο, η γλώσσα του σώματος του υπουργού Οικονομικών αλλά και τα επιχειρήματα που χρησιμοποίησε -«βγήκαμε με ένα κουπόνι 4,375% που είναι περίπου 0,3% λιγότερο απ’ την τελευταία φορά που βγήκαμε στις αγορές»- μαρτυρούσαν την διάψευση των προσδοκιών που ήταν, εξάλλου, εκείνη που έκανε τον… λαλίστατο, ου μην αλλά και αισιόδοξο, μέχρι το μεσημέρι τα ίδιας μέρας πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να αποφύγει τον σχολιασμό του αποτελέσματος, αναθέτοντας τον άχαρο αυτό στον κ. Τσακαλώτο.

 

Καταιγιστική υπήρξε τέλος, η κριτική που άσκησε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος θύμισε ότι την άνοιξη του 2014 «η έξοδος στις αγορές χαρακτηριζόταν από τον κ. Τσίπρα και τους συνεργούς του «στημένη θεατρική παράσταση» και «πάρτι τοκογλύφων», σήμερα η επανάληψη, μετά από τρία χαμένα χρόνια,  εμφανίζεται ως θρίαμβος και εθνική επιτυχία». 

 

Ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του Αντώνη Σαμαρά αναρωτιέται αν υπήρξε έστω και κάποια μικρή βελτίωση με βάση τα σημερινά πολύ καλύτερα δεδομένα της Ευρωζώνης και αφού απαντά ο ίδιος αρνητικά, επισημαίνει τα εξής:

 

Πρώτον: Η Ελλάδα δανείστηκε το 2014 με spread 435 μονάδες βάσης, ενώ δανείζεται τώρα με spread 481 μονάδες βάσης. Δηλαδή πιο ακριβά. Και αυτό επειδή η Γερμανία δανειζόταν για αντίστοιχο ομόλογο με απόδοση + 0,6 το 2014, ενώ δανείζεται τώρα με αρνητική απόδοση -0,186.

 

Δεύτερον, η εξαγορά του ομολόγου του 2014 στο 102,6% της ονομαστικής του αξίας συνεπάγεται επιβάρυνση του δημοσίου  χρέους, συμβολικά κρίσιμη, και

 

Τρίτον, τα νέα χρήματα που αντλεί η χώρα με την έκδοση αυτή είναι πολύ περιορισμένα καθώς το μισό της έκδοσης φαίνεται να καλύπτεται από την ανταλλαγή των  ομολόγων του 2014.
«Η έκδοση αυτή θα ήταν θετικό βήμα αν εντάσσονταν σε μια ολοκληρωμένη στρατηγική για το χρέος, τα πρωτογενή πλεονάσματα και την έξοδο από τα μνημόνια», επισημαίνει ο κ. Βενιζέλος και καταλήγει:

 

«Αυτό όμως προϋποθέτει έξοδο της σημερινής κυβέρνησης από την εξουσία».