ΒΑΡΥ ΧΑΣΤΟΥΚΙ
ΣΤΟΝ ΑΓΑ…

Δευτέρα, Οκτώβριος 9, 2017

 

 

Παραμένει, ενεργό το τελεσίγραφο των ΗΠΑ
προς την Άγκυρα
-«Αποφασίστε, Δύση ή Ανατολή;»

 

 

Όπλισαν οργή στην Ουάσινγκτον, οι ακραίες –και συνεχείς- προκλήσεις του Ερντογάν.

 

Οι εκτροπές τροχιάς του Τούρκου προέδρου πέρα και έξω από ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, Ευρώπη…

 

Και οι θερμοί εναγκαλισμοί του με Πούτιν, Μαδούρο και Χαμάς…

Πάγωσαν και την κάποια στοιχειώδη συνεννόηση των δύο χωρών.

 

Ενεργοποιήθηκε από τις ΗΠΑ το προ διετίας αμερικανικό τελεσίγραφο προς την Άγκυρα:

 

«ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΕ, ΔΥΣΗ Ή ΑΝΑΤΟΛΗ;»

 

Ο Ερντογάν και πάλι το αγνόησε.

Προχώρησε, πιο βαθιά. Σε δημόσιους διπλωματικούς λεονταρισμούς. Που καταγράφονται. Δεν ξεχνιούνται. Και στην τελική, ΤΙΜΩΡΟΥΝΤΑΙ.

 

Υποδέχθηκε στην Άγκυρα μετά «βαΐων και κλάδων» τους Πούτιν και Μαδούρο.

Πήγε, σαν θριαμβευτής, στην Τεχεράνη.

Συναντήθηκε κρυφά, με τη Χαμάς.

Και είχε τηλεφωνικές συνομιλίες με ορκισμένους εχθρούς της Ουάσινγκτον.

 

Ξεπέρασε κάθε όριο, η ξαφνική σύλληψη τουρκικής καταγωγής υπαλλήλου του αμερικανικού προξενείου στην Κωνσταντινούπολη με την κατηγορία ότι ήταν πράκτορας του Γκιουλέν και των πραξικοπηματιών.

 

Η κίνηση αυτή ξεχείλισε το ποτήρι.

Πυροδότησε, ΑΚΡΑΙΑ ΚΡΙΣΗ με άμεσα σκληρά αντίποινα από τις ΗΠΑ.

Το βαρύ χαστούκι ήλθε από την πλευρά της Ουάσιγκτον, με την αμερικανική πρεσβεία στην Άγκυρα, να ανακοινώνει ότι αναστέλλει αμέσως την έκδοση θεωρήσεων για τουρισμό, ιατρικές επισκέψεις, σπουδές, επιχειρηματική δραστηριότητα και προσωρινή εργασία. Ο μόνος τύπος που εξαιρέθηκε ήταν η βίζα μετανάστευσης, που αποτελεί πολύ μικρό μέρος του συνόλου.

 

Άμεσα ήταν τα αντίποινα της Άγκυρας, με την τουρκική πρεσβεία στις ΗΠΑ να ανακοινώνει ότι «παγώνει» την έκδοση των ίδιων τύπων βίζα για αμερικανικά διαβατήρια.

 

Σε ανακοίνωσή της, η πρεσβεία των ΗΠΑ αποδίδει την απόφασή της σε «πρόσφατα γεγονότα» που ανάγκασαν την Ουάσιγκτον «να αναθεωρήσει» το κατά πόσον η τουρκική κυβέρνηση είναι δεσμευμένη στην ασφάλεια των αμερικανικών διπλωματικών αποστολών. Η τουρκική ανακοίνωση αντιγράφει σχεδόν λέξη προς λέξη την αμερικανική.

 

Η απότομη ένταση έρχεται λίγες ημέρες μετά τη σύλληψη ενός ντόπιου υπαλλήλου του προξενείου των Ηνωμένων Πολιτειών στην Κωνσταντινούπολη, με κατηγορίες περί τρομοκρατικής δράσης και συνεργασίας με αξιωματούχους που ανήκαν στο δίκτυο του Φετχουλάχ Γκιουλέν.

 

Στον απόηχο της σύλληψης η αμερικανική πρεσβεία τόνισε πως είναι έντονα θορυβημένη, ενώ παράλληλα κατήγγειλε τις «κυβερνητικές διαρροές» που είχαν γίνει σε διάφορα μέσα ενημέρωσης, κάνοντας λόγο για απόπειρα να δικαστεί ο συλληφθείς από τα ΜΜΕ.