ΔΙΠΛΗ ΙΣΠΑΝΙΚΗ
ΥΠΟΧΩΡΗΣΗ…

Τρίτη, 3 Οκτωβρίου, 2017

 

 

Βαρκελώνη και Μαδρίτη κάνουν δεύτερες σκέψεις
με στόχο να αποτραπεί η ρήξη
και να καταλήξουν σε πολιτική λύση

 

ΕΝΤΟΝΗ ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

 

Βαθιά μαχαιριά κάθε απόπειρα απόσχισης.

Γνωστό, το δράμα όταν κράτη-αδέλφια καταλαμβάνονται ξαφνικά από τυφλό μίσος.

Ή ξεφυτρώνει κάποιος ακραίος λαικιστής τύπου Φάρατζ…

 

Επαναστάτησε –όχι πρώτη φορά- η Βαρκελώνη κατά Μαδρίτης.

Πέταξαν στα σκουπίδια τη συνύπαρξη πέντε αιώνων.

 

Και τώρα, ποια η φωτογραφία της επόμενης μέρας στην Καταλωνία;

ΧΑΟΣ. Άγνωστο, κατάμαυρο αύριο.

 

Κρίνεται άκυρο, το δημοψήφισμα.

Αντισυνταγματική ανταρσία που δεν τήρησε κανόνες.

 

Οι εθνικιστές που δήλωναν ότι θα ανακηρύξουν ανεξαρτησία εντός 48 ωρών…

ΤΟ ΞΑΝΑΣΚΕΦΤΟΝΤΑΙ.

 

Ο Καταλανός ταραξίας ονόματι Πουτζδεμόν δείχνει ότι πάτησε όπισθεν ολοταχώς.

Ένας ακόμη νταής στα τέσσερα.

 

Το ενημερωμένο “Reuters” έχει μπει στις λεπτομέρειες της σύγκρουσης και προεξοφλεί μία νέα ισπανική υποχώρηση και από τις δύο πλευρές.

 

Υστερα από σύσκεψη κεκλεισμένων των θυρών με τους επιτελείς του, ο Πουτζδεμόν δήλωσε ότι δεν σκοπεύει να διακηρύξει αμέσως την ανεξαρτησία, γιατί η κυβέρνησή του «δεν επιθυμεί μια τραυματική ρήξη, αλλά μια νέα κατανόηση με το ισπανικό κράτος».

 

Προς αυτήν την κατεύθυνση ζήτησε τη μεσολάβηση της Ε.Ε. ώστε να αποκατασταθεί ο διάλογος με τη Μαδρίτη, τονίζοντας ότι μετά τα όσα συνέβησαν την Κυριακή, «η Ευρώπη δεν μπορεί να συνεχίσει να κάνει τα στραβά μάτια».

 

 Ο Καταλανός ηγέτης δεν παρέλειψε, βέβαια, να αξιώσει από την κυβέρνηση Ραχόι να αποσύρει τους 10.000 αστυνομικούς, ενώ ανακοίνωσε ότι η τοπική κυβέρνηση συγκρότησε εξεταστική επιτροπή για τις βίαιες επεμβάσεις της αστυνομίας και της Guardia Civil στα εκλογικά κέντρα.

 

Σύμφωνα με τις καταλανικές αρχές, περίπου 900 πολίτες τραυματίστηκαν και διακομίστηκαν σε νοσοκομεία κατά τη διάρκεια της επεισοδιακής ψηφοφορίας.

 

Παρά τον αποφασιστικό τους τόνο, οι χθεσινές δηλώσεις Πουτζδεμόν ήταν ένα βήμα πίσω από την αρχική του τοποθέτηση, τη νύχτα της Κυριακής, όταν δήλωσε ότι το δημοψήφισμα χάρισε στην Καταλωνία το δικαίωμα να γίνει ανεξάρτητο κράτος.

 

Στην προεκλογική περίοδο είχε δεσμευθεί ότι αν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος είναι θετικό, θα προχωρήσει σε μονομερή ανακήρυξη ανεξαρτησίας εντός 48 ωρών, κάτι που μέχρι χθες το βράδυ δεν φαινόταν πιθανό.

 

Σύμφωνα με τις καταλανικές αρχές, στο –παράνομο κατά το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ισπανίας– δημοψήφισμα κατάφεραν να ψηφίσουν 2,26 εκατ. Καταλανοί επί εκλογικού σώματος 5,34 εκατομμυρίων, ενώ υπολογίζεται ότι άλλοι 750.000 είτε δεν κατάφεραν να ψηφίσουν λόγω της αστυνομικής επέμβασης είτε δεν κατεγράφησαν, καθώς αστυνομικοί κατάσχεσαν τις κάλπες.

 

Από την πλευρά του, ο Ραχόι είχε διαδοχικές συναντήσεις χθες το απόγευμα, στη Μαδρίτη, με τους ηγέτες των Σοσιαλιστών και των Ciudadanos, κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση μειοψηφίας του Ισπανού πρωθυπουργού και στη διάρκεια της καταλανικής κρίσης τάσσονταν εναντίον του δημοψηφίσματος.

 

Στη χθεσινή του συνάντηση με τον Ραχόι, ο ηγέτης των Σοσιαλιστών του ζήτησε να ξεκινήσει άμεσα διάλογο με τον Πουτζδεμόν για την υπέρβαση της συνταγματικής κρίσης.

 

Παράλληλα, επέκρινε την αστυνομική βία στην Καταλωνία και κατέστησε σαφές ότι θα ζητήσει τον καταλογισμό ευθυνών στους κόλπους της ισπανικής κυβέρνησης.

 

Στον αντίποδα του Σάντσεθ, ο ηγέτης των Ciudadanos, Αλμπερτ Ριβέρα, ζήτησε από την κυβέρνηση να ενεργοποιήσει το άρθρο 155 του ισπανικού συντάγματος, που της επιτρέπει να καταλύσει τις τοπικές αρχές της Καταλωνίας, ώστε να προλάβει το ενδεχόμενο μονομερούς ανακήρυξης της ανεξαρτησίας, μέχρι την Πέμπτη.

 

Λάδι στη φωτιά ήρθαν να ρίξουν οι χθεσινές δηλώσεις των δύο υπουργών του Ραχόι που, εκ του αξιώματός τους, επωμίζονται τις σοβαρότερες ευθύνες για τα επεισόδια της Κυριακής.

 

Ο υπ. Δικαιοσύνης Ραφαέλ Καταλά δεν απέκλεισε να προσφύγει η κυβέρνησή του στο άρθρο 155 του συντάγματος, ενώ χαρακτήρισε «υποδειγματική» τη στάση της αστυνομίας.

 

Από την πλευρά του, ο υπ. Εσωτερικών Χουάν Ιγνάθιο Θόιδο χαιρέτισε τον «επαγγελματισμό» της αστυνομίας και εξέφρασε λύπη για «τους τραυματίες και των δύο πλευρών», επιρρίπτοντας τις ευθύνες για όσα διαδραματίστηκαν αποκλειστικά στην κυβέρνηση της Καταλωνίας.

 

Δήλωσε, επίσης, ότι οι αστυνομικές ενισχύσεις που έχουν σταλεί στην περιοχή θα παραμείνουν «όσο διάστημα χρειαστεί».

 

Η Καταλονία είναι η 2η μεγαλύτερη περιφέρεια της Ισπανίας, με έκταση 32,114 τ.χλμ και πληθυσμό 7,3 εκ., ήτοι το 16% του πληθυσμού της.

 

Πρωτεύουσα της Καταλονίας είναι η ιστορική πόλη Βαρκελώνη και η 2η μεγαλύτερη της Ισπανίας -μετά την Μαδρίτη- με 1,6εκ πληθυσμό.

 

Περιλαμβάνει άλλες 3 μεγάλες περιφέρειες την Χιρόνα, την Ταραγόνα και την Λιέδα. Η περιφερειακή κυβέρνηση επιβλέπει την εκπαίδευση, την υγεία, την αστυνομία, τις υποδομές, τις φυλακές.

 

Η συνεισφορά της στην Ισπανία είναι ιδιαίτερα σημαντική γεγονός που την καθιστά αναπόσπαστο μοχλό ανάπτυξης της οικονομίας , ιδίως σε μία περίοδο ύφεσης.

 

Η Βαρκελώνη μαγνητίζει/ελκύει φοιτητές, ερευνητές, καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο, ενισχύοντας την περιφερειακή οικονομία. Πλέον από βιομηχανικό κέντρο έχει γίνει παγκόσμια δίοδος. Εκατοντάδες επιχειρήσεις, ΑΞΕ λαμβάνουν χώρα στην συγκεκριμένη περιοχή.

 

Πιο συγκεκριμένα, το 2013 η Καταλονία παρήγαγε το 20% του Α.Ε.Π της Ισπανίας, που ανέρχεται σε 220 δισ. περίπου. Περίοπτη θέση κατέχει και στον τομέα των εξαγωγών καθώς αντιπροσωπεύει το 25% επί των συνολικών σε αντιστοιχία με την Μαδρίτη που καταλαμβάνει το 11,1%.

 

Το μεγαλύτερο μέρος των εξαγωγών της Καταλονίας απευθύνεται στην Ε.Ε, το 65,8%. Παράλληλα, εμφανής είναι η ισχύς της και στον τομέα της βιομηχανίας όπου κατέχει το 24% της ισπανικής βιομηχανίας.

 

Τα κυριότερα προϊόντα είναι χημικά, φαρμακευτικά, μεταλλεύματα. Επίσης διαθέτει οινοποιία, κτηνοτροφία, εξοπλισμούς πληροφορικής που συνεισφέρουν ιδιαίτερα στην οικονομία.

 

Επιπλέον, η Καταλονία πρωτοπορεί και στον τομέα των ΑΞΕ στην Ισπανία, μάλιστα αυτό προκύπτει από το ότι σύμφωνα με μία αναφορά των Financial Times η περιοχή καθίσταται ο πιο ελκυστικός προορισμός της Νότιας Ευρώπης για επενδύσεις το 2016 και 2017.

 

Οι ΑΞΕ στην Καταλονία καταλαμβάνουν το 14% επί του συνόλου στην Ισπανία. Ιδιαίτερη μνεία γίνεται στην νεοφυείς επιχειρήσεις καθώς το 56,3% προέρχεται από την συγκεκριμένη περιοχή.

 

Ένα ποιοτικό χαρακτηριστικό της Καταλονίας είναι η επένδυση στην Έρευνα και Καινοτομία. Το μεγαλύτερο ποσοστό της χρηματικής βοήθειας που δίνεται από το ERC ( European Research Council) συγκεντρώνεται στην Καταλονία.

 

Η επένδυση στο ανθρώπινο κεφάλαιο αποτελεί σημαντικό μοχλό της ανάπτυξης της Καταλονίας. Περίπου 220,000 φοιτητές από όλο τον κόσμο σπουδάζουν στην περιοχή, ένας από τους μεγαλύτερους φοιτητικούς πληθυσμούς στην Ευρώπη. Επίσης από τα 5 καλύτερα Πανεπιστήμια της Ισπανίας τα 3 βρίσκονται στην Καταλονία. Τομείς όπως η βιοτεχνολογία, η νευροβιολογία έχουν μεγάλο ποσοστό της έρευνας.

 

Εκτός των άνω, η περιοχή της Καταλονίας και ιδίως η Βαρκελώνη αποτελούν ιδανικό τουριστικό προορισμό. Τόσο η μακρά ιστορία όσο και τα πολιτιστικά στοιχεία δημιουργούν ένα ισχυρό μείγμα.

 

Αυτό αντικατοπτρίζεται από τον αριθμό τουριστών όπου το 2016 η Καταλονία δέχθηκε τα 18 εκ. τουριστών από τα 75 εκ. συνολικά στην Ισπανία. Σχεδόν το ¼ του τουρισμού προήλθε από την συγκεκριμένη περιοχή μαζί με ένα μεγάλο μέρος των εσόδων.

 

Η πολυδιάστατη παρουσία της Καταλονίας στην ισπανική οικονομία είναι εμφανής, ιδίως σε μία περίοδο που η οικονομική κρίση από το 2009 και έπειτα ταλανίζει την χώρα.

 

Αυτή η κατάσταση όμως επιδείνωσε το κλίμα στις τάξεις των Καταλανών, καθώς η συνεχόμενη λιτότητα που είχε επιβληθεί από την ισπανική κυβέρνηση πυροδότησε αντιδράσεις γύρω από την ανεξαρτησία.

 

Η πλευρά της Καταλονίας θεωρεί πως η κεντρική κυβέρνηση είναι η ευνοημένη από τις 2 δεδομένου ότι οι φόροι που πληρώνει στην Μαδρίτη είναι περισσότεροι από τα ανταποδοτικά οφέλη που έχει.

 

Συνεπώς και η υφιστάμενη οικονομική κατάσταση ενίσχυσε το αίσθημα περί ανεξαρτησίας, καθώς η Καταλονία επιθυμεί καλύτερους όρους. Αυτό που θέλουν στην Καταλονία είναι να ισχύσει το σύστημα των Βάσκων , οι οποίοι πληρώνουν φόρους ανάλογα με την ανταπόδοση που έχουν.