ΑΣΤΕΓΟΙ ΠΡΙΓΚΗΠΕΣ
ΣΤΑ ΣΑΝΙΔΙΑ…

Τετάρτη, Νοέμβριος 8, 2017

 

 

Ίντριγκες, ραδιουργίες, μηχανορραφίες
στο σκοτεινό βασίλειο
της Σαουδικής Αραβίας

 

  

«Εκδότης», η Ιστορία.

Ξαναδείχνει, απίστευτες ομοιότητες. Σε όλες τις εποχές.

 

Ίδια εικόνα, ίδιο βιολί, ίδιες μηχανορραφίες.

Παρόμοια φρικιαστικά εγκλήματα…

Όλα για το στέμμα, τη δόξα, τον πλούτο.

 

Ιστορίες προδοσίας.

Ειδεχθείς φόνοι, πατέρα από γιό. Και αντίστροφα. Σε όλους τους αιώνες.

 

«Κολασμένα» ανάκτορα. «Κολασμένοι» βασιλιάδες. Συνήθως, αποκεφαλισμός το τέλος τους.

 

Αιματοβαμμένα παλάτια. Αιματοβαμμένοι δικτάτορες. Συνήθως, κρεμάλα το τέλος τους.

 

Ο, υπό δημοκρατικό μανδύα, αυταρχισμός…

Εξίσου, επικίνδυνος. ΦΟΝΙΑΣ ΜΕ ΣΙΓΑΣΤΗΡΑ.

 

Συνήθως, ΔΕΝ τιμωρείται.

Αυτό, είναι και το ΜΕΓΑΛΟ λάθος της Δημοκρατίας.

 

Στην κατάκλειστη Σαουδική Αραβία με τις πιο ακραίες απαγορεύσεις και ποινές ζωντανεύουν οι αιμοδιψείς εποχές για τα σκήπτρα της εξουσίας.

 

Η περίπτωση της ιδιόρρυθμης αυτής χώρας επηρεάζει τις ζωές όλων μας.

Χειραγωγεί την παγκόσμια παραγωγή πετρελαίου.

Και ανεβάζει την τιμή του όποτε θέλει στα ύψη.

 

Συνέπεια. Εισβολή ακρίβειας σε όλα τα είδη πρώτης ανάγκης.

Που προσθέτει ένα ακόμη μαρτύριο κυρίως στους ανήμπορους.

 

Ας παρακολουθήσουμε, λοιπόν, ένα ιδιότυπο είδος «Game of Thrones» που εξελίσσεται τα τελευταία εικοσιτετράωρα στην Σαουδική Αραβία.

 

Πίσω από το «κύμα» δεκάδων συλλήψεων μελών της βασιλικής οικογένειας και κορυφαίων στελεχών της κυβέρνησης βρίσκεται ο 32χρονος πρίγκιπας Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν και η πρόθεσή του να πάρει τον έλεγχο της χώρας στα χέρια του, αλλά και να ηγηθεί μίας πρωτοφανούς για το Βασίλειο των Σαούντ αναδιανομής πλούτου και δύναμης. 

 

Πιο συγκεκριμένα, έχουν ήδη πραγματοποιηθεί πάνω από 30 συλλήψεις, ενώ η καρατόμηση του διοικητή της εθνοφρουράς και του αρχηγού του πολεμικού ναυτικού σηματοδοτεί ξεκάθαρα την αλλαγή σκυτάλης.

 

Σύμφωνα με το δίκτυο Al Arabiya έχουν συλληφθεί 11 πρίγκιπες, τέσσερις υπουργοί και δεκάδες πρώην υπουργοί. Ο υπουργός Πληροφοριών της Σαουδικής Αραβίας ανακοίνωσε, μάλιστα, ότι θα παγώσουν οι τραπεζικοί λογαριασμοί των υπόπτων και όλα τα περιουσιακά στοιχεία τους που προήλθαν από πράξεις διαφθοράς θα αποδοθούν στο κράτος.

 

Λίγο μετά την ανακοίνωση αυτή οι τράπεζες της Σαουδικής Αραβίας πάγωσαν περισσότερους από 1.200 λογαριασμούς που ανήκουν σε ιδιώτες και εταιρείες στο πλαίσιο των ερευνών. Η λίστα των λογαριασμών που τίθενται σε διαθεσιμότητα ολοένα και διευρύνεται, καθώς προστίθεται ένας σχεδόν κάθε μία ώρα, όπως ανέφερε τραπεζίτης.

 

Το πράσινο φως για τις κινήσεις αυτές έδωσε μία επιτροπή διαφάνειας που συγκροτήθηκε και έδρασε υπό άκρα μυστικότητα. Επικεφαλής της οποίας φυσικά είναι ο πρίγκιπας και διάδοχος Μοχάμεντ μπεν Σαλμάν.

 

Η επιτροπή διεξάγει έρευνες για πολλές και διαφορετικές υποθέσεις, με κατηγορίες όπως αυτή του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος, της δωροδοκίας, του εκβιασμού και της κατάχρησης δημόσιας θέσης για προσωπικό όφελος. Κάποιες από τις υποθέσεις αυτές δεν είναι πρόσφατες.

 

Μία αφορά τις καταστροφικές πλημμύρες που έπληξαν το 2009 την Τζέντα. «Όλοι οι ύποπτοι θα έχουν πλήρη πρόσβαση σε όλα τα δικαιώματά τους και οι δίκες θα γίνουν με διαφάνεια», τόνισε σε ανακοίνωσή του ο γενικός εισαγγελέας Σεΐχ Σαούντ αλ Μοτζέμπ. «Έχουν ήδη συλλεχθεί σημαντικές αποδείξεις και έγιναν λεπτομερείς ανακρίσεις».

 

Μεταξύ των συλληφθέντων βρίσκεται και ο πασίγνωστος δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας και πρίγκιπας Αλ Ουαλίντ μπεν Ταλάλ. Πρόκειται για έναν από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο. Είναι πρόεδρος τριών εταιρειών μεγαθήριων, αλλά και σημαντικός επενδυτής σε εταιρείες όπως είναι η Citigroup, η Apple και η 21 Century Fox.

 

Οι συλληφθέντες κρατούνται στο πολυτελές ξενοδοχείο Ritz-Carlton στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας. Σύμφωνα με το CNN, ιστοσελίδες για κρατήσεις εμφανίζουν το ξενοδοχείο των 492 δωματίων σε απόλυτη πληρότητα έως τα τέλη Νοεμβρίου.

 

Μέλος της ομάδας μάρκετινγκ του Ritz-Carlton δήλωσε τη Δευτέρα ότι θα αρχίσουν να δέχονται ξανά κρατήσεις από την 1η Δεκεμβρίου. Κάποιοι αναφέρουν ότι πελάτες του ξενοδοχείου εκδιώχθηκαν άρον άρον, λίγο πριν την έλευση των υπόπτων. Οι τηλεφωνικές γραμμές και η σύνδεση στο διαδίκτυο του ξενοδοχείου φαίνεται να μην λειτουργεί τα τελευταία εικοσιτετράωρα.

 

Τα απόνερα της εκκαθάρισης αυτής έχουν γίνει ήδη αισθητά. Η τιμή του πετρελαίου ανέβηκε στα υψηλότερα επίπεδα των δύο τελευταίων ετών, πράγμα που προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία στη Δύση.

 

Η μαζική αυτή εκκαθάριση δεν είναι το πρώτο δείγμα γραφής της διακυβέρνησης του πρίγκιπα και διαδόχου Μοχάμεντ μπεν Σαλμάν, ο οποιος προσπαθεί εδώ και καιρό να ενισχύσει τις εξουσίες του, αλλά και να προωθήσει πρωτοφανείς μεταρρυθμίσεις στο υπερσυντηρητικό βασίλειο.

 

Αξίζει να θυμίσουμε ότι πριν κάποιες εβδομάδες επέτρεψε στις γυναίκες την οδήγηση, ενώ προωθεί την αποκρατικοποίηση της κρατικής εταιρίας πετρελαίου, της Aramco.