ΣΤΑ ΣΚΟΙΝΙΑ
Ο ΠΛΑΝΗΤΑΡΧΗΣ…

Τρίτη, Φεβρουάριος 6, 2018

 

 

Οι δικηγόροι του φοβούνται γκάφα του
και τον πιέζουν
να μην καταθέσει στον ανακριτή

 

Η ώρα του ανακριτή πλησιάζει για τον Τραμπ.

Οι γύρω του, καίγονται. Ανησυχούν.

 

Όλοι τους, υπουργοί, σύμβουλοι, φίλοι ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ ΓΚΑΦΑ ΤΟΥ ενώπιον του Μιούλερ.

 

Οι δικηγόροι του πανικόβλητοι τον προτρέπουν να μην καταθέσει στο δαιμόνιο –όπως, τον λένε- ειδικό εισαγγελέα…

Που συνταγματικά ελεύθερος μπορεί να ερευνά τα πάντα και τους πάντες.

 

Στόχος του, αν ο Αμερικανός πρόεδρος παρεμπόδισε τη Δικαιοσύνη για το πολύκροτο σκάνδαλο ρωσικής ανάμειξης στις αμερικανικές εκλογές.

 

Μιλάμε, για το αδίκημα «παρακώλυσης της Δικαιοσύνης» που ΑΡΚΕΙ –όπως με τον Νίξον- να οδηγήσει και τον Ντόναλντ Τραμπ σε καθαίρεση.

Προφανώς, με την μέθοδο της «αναγκαστικής» παραίτησης.

Μία κάπως αξιοπρεπής αποχώρηση.

 

Οι New York Times αποκαλύπτουν ότι πολλοί από τους δικηγόρους του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ τον προτρέπουν να μην καταθέσει ενώπιον του ειδικού εισαγγελέα ο οποίος ερευνά τη φερόμενη αθέμιτη σύμπραξη μεταξύ της Ρωσίας και της εκστρατείας του ρεπουμπλικάνου με σκοπό να επηρεαστεί το αποτέλεσμα των εκλογών του 2016.

 

Επικαλούμενη τέσσερα πρόσωπα ενήμερα σχετικά, η εφημερίδα ανέφερε πως οι δικηγόροι ανησυχούν επειδή, με δεδομένη τη ροπή του Τραμπ να κάνει λαθεμένες δηλώσεις, να φάσκει και να αντιφάσκει, ενδέχεται να του απαγγελθεί η κατηγορία της ψευδορκίας.

 

Ο Τραμπ έχει διαβεβαιώσει επανειλημμένα ότι είναι έτοιμος να δώσει ένορκη κατάθεση στον ειδικό εισαγγελέα Ρόμπερτ Μιούλερ. «Το περιμένω ανυπόμονα, στην πραγματικότητα», είπε ο αμερικανός πρόεδρος σε δημοσιογράφους τον περασμένο μήνα.

 

Ένα πρόσωπο ενήμερο σχετικά δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ότι δεν έχει ακόμη ληφθεί οριστική απόφαση για το εάν ο πρόεδρος θα συμφωνήσει να καταθέσει.

 

Ο Τραμπ αρνείται ότι υπήρξε οποιαδήποτε σύμπραξη της εκστρατείας του με τη Μόσχα και καταγγέλλει τις έρευνες σχετικά με τη ρωσική ανάμιξη στις προεδρικές εκλογές του 2016 χαρακτηρίζοντάς τις κυνήγι μαγισσών.

 

Εάν ο αμερικανός πρόεδρος αρνηθεί να καταθέσει, ο Μιούλερ θα μπορούσε να προχωρήσει στην κλήτευσή του προκειμένου να καταθέσει ενώπιον ενός σώματος ενόρκων. Σε περίπτωση κλήτευσης, αναμένεται να αρχίσει μια μακρά διένεξη στα δικαστήρια, η οποία τελικά ενδέχεται να κριθεί στο Ανώτατο Δικαστήριο.

 

Οι Τζον Ντάουντ και Τζέι Σέκουλοου, επικεφαλής της ομάδας των δικηγόρων του Τραμπ, προτρέπουν τον πρόεδρο να αρνηθεί να δώσει κατάθεση, σύμφωνα με το δημοσίευμα των Τάιμς.

 

Οι δικηγόροι και ορισμένοι συνεργάτες του ρεπουμπλικάνου πιστεύουν ότι ο Μάλερ ίσως διστάσει να κλητεύσει τον πρόεδρο και να ξεκινήσει μια μάχη με τον Λευκό Οίκο στα δικαστήρια που τελικά ενδέχεται να χάσει, κατά το ίδιο δημοσίευμα.

 

Ο προσωπικός δικηγόρος του Τραμπ, ο Μαρκ Κάσουουιτς, επίσης έχει προειδοποιήσει εναντίον οποιασδήποτε κατάθεσης του προέδρου στον ειδικό εισαγγελέα Μιούλερ, αναφέρουν οι Τάιμς.

 

Ο Τάι Κομπ, δικηγόρος που προσελήφθη τον Ιούλιο για να χειριστεί την αντίδραση του Λευκού Οίκου στην έρευνα για τη Ρωσία, αντιθέτως τάσσεται υπέρ της συνεργασίας με τον Μιούλερ, αναφέρει ακόμη η εφημερίδα.

 

Όταν τους ζητήθηκαν σχόλια από το Ρόιτερς, οι Ντάουντ και Κομπ επισήμαναν ότι όλες οι συζητήσεις μεταξύ του προέδρου και των δικηγόρων του και κάθε επαφή με τον ειδικό εισαγγελέα καλύπτονται από απόλυτη «εμπιστευτικότητα», κάτι «ευκόλως εννοούμενο».