ΣΟΙΜΠΛΕ, ΘΑ ΧΑΣΕΙΣ!

Τρίτη, 23 Απριλίου, 2013

schaeuble

 

Αν η Ελλάδα επιτεθεί στο Βερολίνο
 τα ΠΑΙΡΝΕΙ όλα
λέει και ο διάσημος συμπατριώτης σου Albrecht Ritschl


Ο «διαταραγμένος» (προφανώς, σε προχωρημένο στάδιο) Γερμανός υπουργός Οικονομικών εμμένει στην ΑΛΑΖΟΝΕΙΑ του «εγώ αποφασίζω – κανένας άλλος»…

Έγκλειστος, στην εφήμερη -ΕΤΟΙΜΟΡΡΟΠΗ- ισχύ του εντός Ευρώπης, ΣΚΟΤΩΝΕΙ την Ευρώπη…

Ναρκοθετεί, ξεσηκωμούς απελπισμένων λαών.

Οπλίζει, γενιές μίσους. «Εμπόλεμο» ΑΥΡΙΟ βίας. Τυφλής εκδίκησης…

Εγείρεται, οικουμενικό κίνημα.

Όλοι, ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ, του την πέφτουν. Αμερικανοί, Γιαπωνέζοι, Ρώσοι, Κινέζοι.

Όλα, τα βαριά ονόματα του κόσμου.

Κανένας, δεν του χαρίζεται. Διπλωματικές αβρότητες, τέλος. Τον στήνουν ΔΗΜΟΣΙΑ στον τοίχο…

Του λένε ότι είναι εμπαιγμός να μιλάς για ανάπτυξη των χωρών που η δική σου λιτότητα έχει ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΕΙ τις δύο δυνάμεις της Οικονομίας τους: Ζήτηση και Πίστωση!

Του λένε, σύνελθε. Δεν πρόκειται ΠΟΤΕ να γίνει ολόκληρη η Ευρώπη προσωπικό σου «Αναμορφωτήριο».

Του λένε, σταμάτα πριν σε σταματήσει το χάος που προκαλείς.

Δεν πάει άλλο.

Αυτός, απτόητος. Επικίνδυνα «διασαλευμένος» απαντά: «Η ανάπτυξη έρχεται μόνον με την πειθαρχία».

Δεν το κρύβει, ότι εννοεί «στρατόπεδα συγκέντρωσης»(!!!)

Περίμενα, πως και πως, τη δική του αντίδραση για το πόρισμα-λογαριασμό του γερμανικού χρέους που εδέησε να βγάλει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους μετά από δεκαετίες…

Και νάτος, άστραψε και βρόντηξε.

Μας είπε: «Σε ό,τι αφορά τις αξιώσεις για καταβολή αποζημιώσεων δεν βλέπω καμία ελπίδα».

Συνέχισε: «Ο δρόμος των μεταρρυθμίσεων είναι μακρύς (εδώ, ο εκβιασμός) και οι Έλληνες δεν πρέπει να αποπροσανατολίζονται».

 

Απειλεί ευθέως την Αθήνα. Ότι αν κουνηθεί θα χάσει το χρήμα στήριξης(!!!)

 

Ο φοβισμένος Σόιμπλε προσπαθεί να φοβίσει.

Ξέρει, το λογαριασμό που τον ζεματάει.

Τα απίστευτα δις που χρωστάει η Γερμανία στην Ελλάδα.

Ξέρει, ότι η Ελλάδα θα ΝΙΚΗΣΕΙ!

Όταν πέσουν τα ΑΔΙΑΣΕΙΣΤΑ έγγραφα για τα κατοχικά δάνεια και τις πολεμικές επανορθώσεις στο τραπέζι της Δικαιοσύνης. Της όποιας σχήματος ή μορφής Δικαιοσύνης.

Ξέρει, ότι θα χάσει.  Και έντρομος, απειλεί.

Προσέξτε, «γκαιμπελική» αυτοδιαγραφή.

«Λήξαν, μας λέει χωρίς ντροπή, το θέμα».

Επιχειρεί, άρον-άρον, να το κλείσει.

Ξέρει, όμως, ότι ποτέ ένα χρέος δεν μπορεί ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ να το κλείσει ο οφειλέτης !!!

Ό,τι δώσαμε, δώσαμε ψελλίζει παρακάτω.

Δεν τολμάει, όμως, να πει με ονόματα σε ΠΟΙΟΥΣ, ΠΟΣΑ και ΠΟΤΕ τα έδωσαν.

Αν είχε ονόματα και διευθύνσεις δεν θα χαριζόταν. Σε κανένα. Αλλά δεν έχει.

Και αυτή είναι η προσωπική του ήττα!

 

 

Θυμίζω την ιστορική συνέντευξη που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα το Σάββατο 1η Οκτωβρίου 2011 για το γερμανικό χρέος στην Ελλάδα του Γερμανού καθηγητής της Ιστορίας της Οικονομίας Albrecht Ritschl (LSE) που συγκλόνισε την Ευρώπη.

ARitschl

 

«ΑΝ Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΠΙΤΕΘΕΙ,
ΜΑΣ ΤΑ ΠΑΙΡΝΕΙ ΟΛΑ»!

 

Ο Γερμανός καθηγητής της Ιστορίας της Οικονομίας Albrecht Ritschl (LSE)

ΑΠΟΣΤΟΜΩΝΕΙ

το έξαλλα ανθελληνικό “Spiegel”

 

  • Η Ελλάδα δεν πήρε δεκάρα για κατοχικά δάνεια και επανορθώσεις»
  • «Η Γερμανία έζησε τις μεγαλύτερες χρεοκοπίες του 20ου αιώνα»
  • Το περίφημο γερμανικό θαύμα έγινε στις πλάτες των Ευρωπαίων. Αυτό δεν το ξεχνούν οι Έλληνες»

 

Αυτή η ιστοσελίδα, σε σειρά άρθρων (υπάρχουν στο αρχείο της), απεκάλυψε  επίσημα έγγραφα που αποδεικνύουν ότι οι Γερμανοί χρωστάνε στην Ελλάδα ΜΟΝΟ από τα κατοχικά δάνεια το γιγαντιαίο ποσό των 91,99 δισεκατομμυρίων δολαρίων…

Που αν το πλήρωναν με την επανένωση των Γερμανιών –ως ρητώς ορίζουν οι τρεις διεθνείς συμφωνίες Ρώμης, Λονδίνου, Παρισιού- θα εξαφανιζόταν το σημερινό ελληνικό χρέος.

Αυτά, τα ιστορικά έγγραφα που φέραμε στο φως από το Φεβρουάριο ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΕΙ η συγκλονιστική συνέντευξη που έδωσε στο γερμανικό περιοδικό “Spiegel” ο επιφανής καθηγητής της Ιστορίας της Οικονομίας στο London School of Economics Albrecht Ritschl.

Η συνέντευξη-μαστίγιο στους σημερινούς Γερμανούς «εισαγγελείς» αναδημοσιεύθηκε στο cosmos.gr

Και εμείς την ΑΦΙΕΡΩΝΟΥΜΕ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ στη «σιγή ασυρμάτου» που ακολουθεί (και σήμερα) η εδώ πολιτική ηγεσία.

Η πλήρης συνέντευξη:

Spiegel: Κύριε Ritschl, η Γερμανική κυβέρνηση ενεργεί με ακαμψία στο θέμα της Ελλάδας, στη λογική «λεφτά θα πάρετε μόνο αν κάνετε ό,τι σας λέμε». Κρίνετε δίκαιη αυτή τη συμπεριφορά;

Ritschl: Όχι, είναι απολύτως αδικαιολόγητη. Η Γερμανία έζησε τις μεγαλύτερες χρεοκοπίες της νεότερης ιστορίας. Την σημερινή οικονομική ανεξαρτησία της και το ρόλο του «Δασκάλου της Ευρώπης» η Γερμανία τα χρωστάει στις ΗΠΑ, οι οποίες μετά τον Α΄ αλλά και τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο παραιτήθηκαν από το δικαίωμά τους για τεράστια χρηματικά ποσά. Αυτό το ξεχνούν όλοι.

Spiegel: Θα μας πείτε τι ακριβώς συνέβη τότε;

Ritschl: Η δημοκρατία της Βαϊμάρης κατόρθωσε να επιζήσει από το 1924 μέχρι το 1929 αποκλειστικά με δανεικά. Μάλιστα για τις αποζημιώσεις του Α΄ Παγκοσμίου πολέμου δανείστηκε από τις ΗΠΑ. Επρόκειτο για μια «δανειακή Πυραμίδα», η οποία κατέρρευσε με την κρίση του 1931. Τα χρήματα των δανείων των ΗΠΑ είχαν εξαφανιστεί, η ζημιά για τις ΗΠΑ ήταν τεράστια, οι συνέπειες για την παγκόσμια οικονομία καταστροφικές. Μετά τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο οι ΗΠΑ φρόντισαν να μην θέσει κανείς από τους συμμάχους αξιώσεις για αποζημίωση. Εκτός από μερικές εξαιρέσεις, ματαιώθηκαν όλες οι αξιώσεις μέχρι μια μελλοντική επανένωση της Ανατολικής με τη Δυτική Γερμανία. Αυτό ήταν πολύ ζωτικό για την Γερμανία. Στην ουσία πάνω σε αυτό στηρίχθηκε το περίφημο γερμανικό μεταπολεμικό θαύμα! Παράλληλα όμως, τα θύματα της γερμανικής κατοχής όπως οι Έλληνες, ήταν αναγκασμένα να αποποιηθούν τα δικαιώματα τους για αποζημίωση.

Spiegel: Πόσο μεγάλα ήταν τότε τα ποσά από τις γερμανικές χρεοκοπίες;

Ritschl: Με βάση την οικονομική επιφάνεια που είχαν οι ΗΠΑ κατά την εποχή εκείνη, αναλογικά τα γερμανικά χρέη της δεκαετίας του ‘30 ισοδυναμούν με το κόστος της κρίσης του 2008. Αν τα συγκρίνουμε λοιπόν με τα ελληνικά χρέη, τότε, πιστέψτε, με τα χρέη της Ελλάδας είναι μηδαμινά. Σε σχέση με την οικονομική επιφάνεια της χώρας, η Γερμανία είναι ο μεγαλύτερος αμαρτωλός του 20ου αιώνα και ίσως της νεότερης οικονομικής ιστορίας.

Spiegel: Πόσες φορές έχει χρεοκοπήσει η Γερμανία;

Ritschl: Εξαρτάται πως το υπολογίζει κανείς. Τον τελευταίο αιώνα τουλάχιστον τρεις φορές. Μετά την τελευταία στάση πληρωμών στη δεκαετία του ‘30, ανακουφίστηκε η Γερμανία από τις ΗΠΑ με το γνωστό πλέον haircut, σαν να μετατρέπεις ένα afro look σε φαλάκρα. Από τότε κρατάει η χώρα την οικονομική λάμψη της. Στο ίδιο διάστημα όμως οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι δούλευαν σαν τα σκυλιά για να σηκώσουν κεφάλι από τις καταστροφές του πολέμου και τη γερμανική κατοχή. Κι ακόμη το 1990 είχαμε επίσης μια στάση πληρωμών.

Spiegel: Είστε βέβαιος;

Ritschl: Φυσικά! Ήταν όταν ο τότε καγκελάριος Kohl αρνήθηκε να υλοποιήσει τη Συμφωνία του Λονδίνου, του 1953. Η συμφωνία έλεγε ότι οι γερμανικές πολεμικές αποζημιώσεις στην περίπτωση της επανένωσης των δύο Γερμανιών, θα πρέπει να τεθούν υπό επαναδιαπραγμάτευση. Η Γερμανία όμως πλήρωσε ελαχιστότατες αποζημιώσεις μετά το 1990, ούτε τα αναγκαστικά δάνεια που είχε συνάψει, ούτε τα έξοδα κατοχής. Η Ελλάδα είναι ένα από τα κράτη, που δεν πήραν δεκάρα. Μην κρυβόμαστε! Η Γερμανία στον 20ο αιώνα άρχισε δυο πολέμους, ο δεύτερος μάλιστα ήταν πόλεμος αφανισμού και εξολόθρευσης. Στη συνέχεια οι εχθροί της αποποιήθηκαν το δικαίωμά τους εν μέρει ή και καθολικά για αποζημιώσεις. Το περίφημο «γερμανικό θαύμα» συντελέστηκε πάνω στις πλάτες άλλων Ευρωπαίων. Αυτό δεν το ξεχνούν οι Έλληνες.

Spiegel: Αυτή τη στιγμή συζητιέται η διάσωση της Ελλάδας μέσω μιας παράτασης του χρόνου πληρωμής των κρατικών ομολόγων, δηλαδή μιας ελεγχόμενης αναπροσαρμογής των χρεών. Μπορούμε εδώ να μιλάμε για επαπειλούμενη χρεοκοπία;

Ritschl: Βεβαίως! Ακόμη κι αν ένα κράτος δεν είναι εντελώς ανίκανο να ικανοποιήσει τους πιστωτές του, μπορεί να είναι υπό χρεοκοπία. Όπως και στην περίπτωση της Γερμανίας τη δεκαετία του ’50. Είναι ψευδαίσθηση να πιστεύουμε ότι η Ελλάδα θα μπορέσει μόνη της να πληρώσει τα χρέη. Άρα είναι εξ ορισμού χρεοκοπημένη. Επιτέλους θα πρέπει να καθοριστεί, ποια χρηματικά ποσά είναι έτοιμοι οι πιστωτές να θυσιάσουν.

Spiegel: Ναι, αλλά το κράτος που πληρώνει τα περισσότερα είναι η Γερμανία.

Ritschl: Νομίζω πως έτσι θα πρέπει να γίνει. Έχουμε υπάρξει στο παρελθόν υπερβολικά ανέμελοι. Η βιομηχανική μας παραγωγή κέρδισε πολλά από τις υπέρογκες εξαγωγές. Οι ανθελληνικές θέσεις που προβάλλουν τα γερμανικά ΜΜΕ είναι πολύ επικίνδυνες. Μην ξεχνάτε ότι ζούμε μέσα σε ένα γυάλινο σπίτι: Το οικονομικό μας θαύμα έγινε δυνατό αποκλειστικά και μόνο επειδή δεν αναγκαστήκαμε να πληρώσουμε αποζημιώσεις. Οι Έλληνες γνωρίζουν πολύ καλά την εχθρική στάση των γερμανικών ΜΜΕ. Αν η διάθεση των Ελλήνων γίνει πιο επιθετική, μπορεί να αναβιώσουν οι παλιές διεκδικήσεις! Αν αρχίσει η Ελλάδα και αν ποτέ αναγκαστεί η Γερμανία να πληρώσει, τότε θα μας τα πάρουν όλα!

Spiegel: Τι προτείνετε δηλαδή να κάνουμε στο θέμα της Ελλάδας;

Ritschl: Θα έπρεπε να είμαστε ευγνώμονες και να εξυγιάνουμε την Ελλάδα με τα λεφτά μας. Αν εμείς συνεχίζουμε το παιγνίδι των ΜΜΕ, παριστάνοντας τον χοντρό Εμίλ, που καπνίζει το πούρο του και αρνείται να πληρώσει, ίσως κάποιοι μας στείλουν τους παλιούς λογαριασμούς. Οι χρεοκοπίες της Γερμανίας τα περασμένα χρόνια δείχνουν τη λύση: πρέπει τώρα να συμφωνηθεί μια μείωση του χρέους. Όποιος δάνεισε λεφτά στην Ελλάδα, πρέπει να χάσει ένα μεγάλο μέρος τους! Ξέρω πως αυτό θα ήταν καταστροφικό για τις τράπεζες, γι’ αυτό και είναι απαραίτητο ένα πρόγραμμα βοήθειας. Δυστυχώς, η λύση αυτή είναι ακριβή για τη Γερμανία, αλλά πρέπει να καταλάβουμε ότι τελικά θα πρέπει να πληρώσουμε. Μόνο έτσι θα είχε και η Ελλάδα μια ευκαιρία για μια νέα αρχή!