Η ΕΛΛΑΔΑ, ΣΒΗΝΕΙ
ΤΟ ΣΚΟΤΟΣ!

Δευτέρα, 5 Οκτωβρίου, 2020

 

Άναψε φώτα ελπίδας 
η γιγαντιαία 
επένδυση του ενός δις 
που θα δώσει
πολλές δουλειές και θα φέρει 
στον ρημαγμένη τόπο 
την ΕΥΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ. 

 

Ο πρωθυπουργός πανευτυχής 
ΑΝΟΙΞΕ την πόρτα του αύριο…
στην τεχνολογία, 
στην οικονομία 
και στον εκδημοκρατισμό. 

 

Τι όμορφος, που είναι ο Πολιτισμός! 
Που δείχνει, όμορφο αύριο.
Και τι δύσμορφο τέρας, 
ο αόρατος δολοφόνος. Που ζούμε όλοι… 

 

Ο “διαβολο-ιός” που ΕΧΕΙ τη ζωή υπό παγκόσμια πολιορκία. 

 

Τι όμορφη είδηση, γεμάτη φως, στην μαυρίλα της σημερινής κατάθλιψης… 

 

Ποια είναι αυτή;
Η γιγαντιαία επένδυση του ενός δις από τον Μicrosoft ΕΙΝΑΙ ΓΕΓΟΝΟΣ! 

 

Θα εκτινάξει ένα άλμα τεχνολογικό και οικονομικό.
Που θα δώσει αμέτρητες δουλειές. Θα κυριαρχήσει η ΕΥΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ!
Που χρειάζεται σαν τον διψασμένο ο τόπος.
Που κονταίνει την άπονη ανεργία.
Και “σκίζει το πρωτόκολλο”
της αποτυχημένης πολιτικής των λουκέτων.
Τις κλειστές επιχειρήσεις!

 

Στην ομιλία του ο πρόεδρος της Microsoft Μπραντ Σμιθ είπε πως είναι «η μεγαλύτερη επένδυση στα 28 χρόνια της Microsoft στην Ελλάδα», προσθέτοντας ότι «η επένδυση αυτή δείχνει στήριξη στην Ελλάδα, στον ελληνικό λαό, στην ελληνική κυβέρνηση. Δεν το κάνουμε σε όλες τις χώρες, ούτε ελαφρά τη καρδία. Και το γεγονός ότι το κάνουμε το 2020 θεωρώ ότι μιλά εύγλωττα για το τι συμβαίνει στην Ελλάδα».

 

Παράλληλα ανέφερε πως «τον Ιανουάριο συνάντησα τον κ. Μητσοτάκη στο Νταβός και μου είπε ότι πρέπει να κάνουμε περισσότερες επενδύσεις (σ.σ.: στην Ελλάδα). Ήταν πολύ πειστικός».

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα καθίσταται παγκόσμιος κόμβος του cloud

 

Η Ελλάδα καθίσταται κόμβος του παγκόσμιου cloud (υπολογιστικού «νέφους»), το οποίο αποτελεί τον πυρήνα της Τέταρτης Βιομηχανικής Επανάστασης, ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για τη νέα επένδυση της Microsoft, που θα γίνει στην Αττική και η οποία, όπως είπε, «ταξιδεύει τη χώρα μας στον 21ο αιώνα». Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «η Ελλάδα έχει τον ήλιο της, τώρα αποκτά και το cloud της».

 

«Παρά τα σύννεφα της πανδημίας φτάσαμε σε μια καινούργια επένδυση», επεσήμανε ο πρωθυπουργός και υπογράμμισε ότι «η ίδρυση σε μια χώρα ενός κέντρου δεδομένων από μια εταιρεία όπως η Microsoft, την αναβαθμίζει ως επενδυτικό προορισμό». Εκτίμησε ότι το όφελος για την ελληνική οικονομία θα ξεπεράσει το ένα δισεκατομμύριο ευρώ σε βάθος χρόνου.

 

Στόχος, όπως είπε, «είναι όλοι οι Έλληνες να βρίσκονται με τους νικητές της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης», κάτι που δεν είχε συμβεί με τις προηγούμενες βιομηχανικές επαναστάσεις. Επεσήμανε ότι «η χώρα μας θα είναι μια από τις λίγες στον κόσμο που φιλοξενούν τέτοια data centers» και δήλωσε αισιόδοξος ότι θα υπάρξουν θετικές επιπτώσεις για την απασχόληση, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, την επιστημονική έρευνα, την ανακοπή της «διαρροής εγκεφάλων» (brain drain) κ.λπ.

 

Είναι σημαντικό, όπως είπε, να αποθηκεύονται με ασφάλεια μεγάλοι όγκοι δεδομένων (bid data) στην ίδια τη χώρα μας, κάτι σημαντικό για το Δημόσιο και τους πολίτες, το οποίο αναμένεται στην πορεία να φέρει μεγαλύτερες ταχύτητες μεταφοράς δεδομένων και χαμηλότερο κόστος, χάρη στην παραμονή των δεδομένων στην Ελλάδα.

 

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι ξεπεράστηκαν γρήγορα όλα τα γραφειοκρατικά εμπόδια για την υλοποίηση της επένδυσης και ευχαρίστησε τα συναρμόδια υπουργεία Ανάπτυξης & Επενδύσεων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, καθώς και τον οικονομικό σύμβουλό του Αλ.Πατέλη, για τη συμβουλή τους.

 

Αλλα σημεία από την ομιλία του πρωθυπουργού:

 

Όλα ξεκίνησαν στα τέλη Ιανουαρίου, στο Νταβός όταν είχα την ευκαιρία να πρωτογνωρίσω τον Μπραντ Σμιθ.

Μέσα σε μόλις 9 μήνες φτάσαμε εδώ, σε μια πολυεπίπεδη επένδυση, χάρη στην οποία η Ελλάδα καθίσταται παγκόσμιος κόμβος του cloud.

Από το 2021 ο επισκέπτης της Αρχαίας Ολυμπίας θα την βλέπει τρισδιάστατη μέσα από μια εφαρμογή. Θα αλλάξει τελείως ο τρόπος που βλέπουμε τον αρχαίο πολιτισμό και τα μνημεία μας.

Με το ελληνικό cloud, ελληνικά δεδομένα και δεδομένα από την ευρύτερη περιοχή θα αποθηκεύονται εδώ στην Ελλάδα με ασφάλεια και με χαμηλότερο κόστος.

Ως πολίτης προσδοκώ φθηνότερες και πιο γρήγορες ψηφιακές υπηρεσίες. Ως πρωθυπουργός προσδοκώ περισσότερα. Τα οφέλη θα είναι μεγαλύτερα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και περιμένω να βοηθηθούν και οι νεοφυείς επιχειρήσεις.

Δεν αποδέχομαι αυτή την επένδυση μόνο ως ένα τεχνολογικό και οικονομικό άλμα. Είναι και ένα βήμα εκδημοκρατισμού