Ο «ΑΡΧΙΛΟΧΙΑΣ»
ΘΥΜΩΣΕ ! . .

Τετάρτη, 2 Μαΐου, 2012
  • «Βέτο» Σόιμπλε για την Ανάπτυξη

 – Εμμονή στη γερμανική λιτότητα…

 

Την ώρα, που οι ευρωπαίοι είχαν αναθαρρήσει, ότι επιχειρείται ειλικρινή επιστροφή στην Ανάπτυξη…

Την ώρα, που τα ευρωπαικά πρωτοσέλιδα μιλούσαν για «νέο σχέδιο Μάρσαλ» ύψους 200 δις ευρώ για την Ευρώπη…

Την ίδια ώρα, ο Σόιμπλε – ο «αρχιλοχίας»  της σκληρής δημοσιονομικής πειιθαρχίας – «προσγείωσε» την Ευρώπη.

Κατέβασε τον πήχυ υψηλών προσδοκιών και έθεσε Βέτο υπέρ της γερμανικής λιτότητας που γονατίζει Ελλάδα και ευρωπαικούς λαούς.

«Αν σήμερα μιλάμε για ανάπτυξη – είπε με το γνωστό αλαζονικό ύφος – δεν θα πρέπει να εκληφθεί ως αλλαγή κατεύθυνσης. Το δημοσιονομικό σύμφωνο που έχει τεθεί σε ισχύ, ούτε αλλάζει, ούτε εγκαταλείπεται».

Και συνέχισε σαν να είναι το κέντρο της γης !!!

«η ρητορική για την υιοθέτηση μέτρων (ειρωνεύεται δηλώσεις του Ολάντ) που θα τονώσουν την ανάπτυξη, μπορεί να ενισχύεται, ωστόσο στην πράξη λαμβάνονται μέτρα λιτότητας».

Και απτόητος ξαναθύμισε το βάρβαρο δόγμα – Ράιχ που πληρώνει όσο κανένας άλλος σήμερα, ο έλληνας πολίτης :

«Ο μόνος τρόπος να επιτύχουμε βιώσιμη ανάπτυξη, είναι να περιορίσουμε τα δημοσιονομικά ελλείμματα».

Τι εννοεί ; άσχετα αν δεν το λέει…

Ότι μόνο έτσι κερδίζει περισσότερα η χώρα του που επί δέκα χρόνια με το ευρώ της δικής της εξουσίας, σαρώνει μόνο αυτή τον πλούτο της Ευρώπης.  

 

Την ίδια ώρα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απορρίπτει ως αβάσιμο δημοσίευμα της ισπανικής εφημερίδας «El Pais» που αναφέρει ότι ετοιμάζεται «Σχέδιο Μάρσαλ» ύψους 200 δισ. ευρώ. Η κεφαλαιακή ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων προβάλει ως το πιθανότερο μέτρο ενίσχυσης της ανάπτυξης που θα μπορούσε να αποφασιστεί τις επόμενες εβδομάδες.

Η Ισπανία έγινε τη Δευτέρα η όγδοη χώρα της Ευρωζώνης και η 13η συνολικά της Ε.Ε. που μπαίνει σε ύφεση (0,3% ύφεση στα δύο τελευταία τρίμηνα), γεγονός που μάλλον δεν συγκίνησε ιδιαίτερα τον κ. Σόιμπλε.

«Αν σήμερα μιλάμε για ανάπτυξη, δεν θα πρέπει να εκληφθεί ως αλλαγή κατεύθυνσης» είπε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, επαναλαμβάνοντας δηλώσεις της καγκελαρίου Μέρκελ που έγιναν μετά τις εκκλήσεις για τη λήψη μέτρων που θα συμπληρώσουν τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

«Τώρα είναι η ώρα για οικονομική τόνωση», συμπλήρωσε ο κ. Σόιμπλε, εξηγώντας ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα συζητήσουν μέτρα στην προσεχή σύνοδο κορυφής στις 28-29 Ιουνίου (πιθανότατα και σε μια άτυπη σύνοδο κορυφής μερικές εβδομάδες νωρίτερα).

Βέβαια, τα μέτρα στα οποία αναφέρεται ο κ. Σόιμπλε είναι η κεφαλαιακή ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων προκειμένου να μπορεί να χρηματοδοτήσει περισσότερα έργα υποδομής και κατά προτίμηση διασυνοριακά.

Τον Απρίλιο ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν κ. Ολι Ρεν είχε προτείνει την ενίσχυση της ΕΤΕπ με 10 δισ. ευρώ, τα οποία θα μπορούσαν να μοχλευθούν και να αυξήσουν τη δανειοδοτική δύναμη της τράπεζας κατά 60 δισ. ευρώ.

 

ΤΟ ΕΥΡΩΟΜΟΛΟΓΟ

Μια άλλη πρόταση της Κομισιόν, την οποία έχει υποστηρίξει και ο πιθανός νέος πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, είναι τα λεγόμενα ευρωομόλογα έργων (project bonds), με τα οποία θα μπορούσαν να χρηματοδοτηθούν (ή να ασφαλιστούν) μεγάλα έργα υποδομής στους τομείς της ενέργειας, των μεταφορών, του γρήγορου Ιντερνετ κ.τ.λ.

Αυτά θα τα χρηματοδοτήσει είτε ο ιδιωτικός τομέας, είτε θα πάρουν τη μορφή σύμπραξης δημοσίου-ιδιωτικού τομέα.

 

 

ΕΠΙΘΕΣΗ ΚΑΤΑ ΜΕΡΚΕΛ ΚΑΙ ΣΟΙΜΠΛΕ

Βέβαια, τη Δευτέρα ο απερχόμενος πρόεδρος του Eurogroup κ. Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ επανέφερε την πρότασή του για τα ευρωομόλογα που θα χρησιμοποιηθούν για την από κοινού χρηματοδότηση του χρέους των χωρών της Ευρωζώνης, ενώ υποστήριξε και την πρόταση για ενίσχυση της ΕΤΕπ.

Μιλώντας σε εκδήλωση που οργάνωσε το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, ο κ. Γιουνκέρ παραδέχθηκε ότι ακόμη το κλίμα «δεν είναι ώριμο» και, αστειευόμενος, προσέθεσε ότι επαναφέρει την πρόταση για τα ευρωομόλογα «προσεκτικά, γιατί θα με κυνηγούν στη Γερμανία». Ο κ. Γιουνκέρ υποστήριξε ως πιθανό διάδοχό του τον κ. Σόιμπλε.

Πάντως νωρίτερα, ο κ. Γιούνκερ χρησιμοποίησε βαρείς χαρακτηρισμούς εναντίον του γαλλογερμανικού άξονα, ανακοινώνοντας ότι δεν θα ζητήσει ανανέωση της θητείας του στο Eurogroup, που λήγει τον Ιούνιο.

Μέχρι πρότινος, ανέφερε ότι βασικοί παράγοντες για την αποχώρησή του από το Eurogroup ήταν ο φόρτος εργασίας και λόγοι υγείας. Τώρα, όμως, έθεσε έναν ακόμη: τη συμπεριφορά του Παρισιού και του Βερολίνου στην αντιμετώπιση της κρίσης της ευρωζώνης.

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο κ. Juncker ρωτήθηκε στο πλαίσιο ενός πάνελ εάν η συμπεριφορά της Γαλλίας και της Γερμανίας είναι ένας από τους λόγους της παραίτησής του και απάντησε «ναι».

«Το ότι η Γερμανία ισχυρίζεται ότι πρέπει να πληρώσει εκείνη τον λογαριασμό για όλες τις άλλες χώρες είναι μέρος του προβλήματος. Είναι μαζικά προσβλητικό για τους άλλους», δήλωσε επισημαίνοντας ότι «επτά από τις χώρες της ευρωζώνης έχουν χαμηλότερο επίπεδο χρέους από τη Γερμανία».