Επικαιρότητα

Δευτέρα, 18 Μάρτιος 2019 21:37

Φεστιβάλ Αθλητικών Ακαδημιών ΟΠΑΠ!

Μεγάλη γιορτή του αθλητισμού στα Σπάτα με συμμετοχή 3.000 παιδιών και γονέων/κηδεμόνων

 

Με μεγάλη επιτυχία και συμμετοχή 1.200 παιδιών και 1.800 γονέων/κηδεμόνων, πραγματοποιήθηκε το τρίτο φεστιβάλ των Αθλητικών Ακαδημιών ΟΠΑΠ, στο Δημοτικό Στάδιο Σπάτων, την Κυριακή 17 Μαρτίου 2019. Στη μεγάλη γιορτή του αθλητισμού, την οποία τίμησε με την παρουσία του ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Γιώργος Βασιλειάδης, συμμετείχαν παιδιά από ερασιτεχνικές ποδοσφαιρικές ακαδημίες από τους νομούς Αττικής, Ευβοίας, Λακωνίας, Βοιωτίας και Κυκλάδων, που υποστηρίζονται από το πρόγραμμα
του ΟΠΑΠ.

Τα παιδιά έζησαν μια μοναδική αθλητική εμπειρία, με στόχο τη νίκη του ευ αγωνίζεσθαι. Αγωνίστηκαν σε παραολυμπιακά αθλήματα, συμμετείχαν σε αγώνες ποδοσφαίρου χωρίς σκορ και βαθμολογία, έμαθαν τις βασικές αρχές του ράγκμπι και του κρίκετ, εξασκήθηκαν στην ξιφασκία, το Tae Kwon Do, το παγκράτιο, το βόλεϊ, τον στίβο και το σκάκι. Επιπλέον, παρακολούθησαν μαθήματα ρομποτικής, καθώς και μία σειρά από άλλες εκπαιδευτικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες. Παράλληλα, οι γονείς/κηδεμόνες των παιδιών συμμετείχαν σε επιστημονικό σεμινάριο για θέματα διατροφής και ψυχολογίας, από την εξειδικευμένη επιστημονική ομάδα των Αθλητικών Ακαδημιών ΟΠΑΠ.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΠΑΠ, Ντάμιαν Κόουπ, τόνισε: «Ο ΟΠΑΠ, ως υπεύθυνος εταιρικός πολίτης, στέκεται στο πλευρό του αθλητισμού και της νέας γενιάς, η οποία αποτελεί το πολυτιμότερο περιουσιακό στοιχείο της χώρας. Μέσω του προγράμματος Αθλητικές Ακαδημίες ΟΠΑΠ, στηρίζουμε έμπρακτα χιλιάδες παιδιά σε όλη την Ελλάδα και ενισχύουμε την αθλητική τους εκπαίδευση».

Ο Α’ Αντιπρόεδρος του ΟΠΑΠ, Σπύρος Φωκάς, σημείωσε: «Προτεραιότητά μας είναι να φροντίσουμε για το μέλλον του αθλητισμού, μέσα από στοχευμένες και καινοτόμες ενέργειες. Για αυτό είμαστε υπερήφανοι για το πρόγραμμα Αθλητικές Ακαδημίες ΟΠΑΠ, το οποίο διδάσκει τις αξίες του αθλητισμού στους νέους, με στόχο να γίνουν καλοί αθλητές σήμερα, αλλά και καλύτεροι άνθρωποι αύριο».

Από την πλευρά του, ο Επικεφαλής Εταιρικών και Ρυθμιστικών Υποθέσεων ΟΠΑΠ, Οδυσσέας Χριστοφόρου, επισήμανε: «Ο αθλητισμός είναι στο DNA του ΟΠΑΠ. Το πρόγραμμα Αθλητικές Ακαδημίες ΟΠΑΠ στηρίζει 128 ερασιτεχνικές ακαδημίες ποδοσφαίρου και 13.000 μικρούς αθλητές σε όλη την Ελλάδα. Σήμερα,διοργανώνουμε το τρίτο φεστιβάλ Αθλητικών Ακαδημιών για το 2019 και είμαστε πολύ χαρούμενοι για τη μαζική συμμετοχή του κόσμου».
Κοντά στα παιδιά βρέθηκαν οι πρώην διεθνείς ποδοσφαιριστές Θωμάς Μαύρος, Τάσος Μητρόπουλος και Στέλιος Γιαννακόπουλος, ο πρώην διεθνής καλαθοσφαιριστής και προπονητής Μιχάλης Κυρίτσης, ο πρώην διεθνής καλαθοσφαιριστής Δημήτρης Παπανικολάου, ο διεθνής υδατοσφαιριστής Χρήστος Αφρουδάκης, οι ΟΠΑΠ Champions Aπόστολος Χρήστου και Δέσποινα Γεωργιάδου, καθώς και πολλοί άλλοι αθλητές.

Στη μεγάλη γιορτή του αθλητισμού παραβρέθηκε, επίσης, ο Σάκης Ρουβάς, ο οποίος, ως διακεκριμένος καλλιτέχνης και ενασχολούμενος με τον αθλητισμό από μικρή ηλικία, μίλησε στα παιδιά για την προσωπική του σχέση με τον αθλητισμό και πώς τον βοήθησε στην επιτυχημένη του πορεία.

Πέντε χρόνια Αθλητικές Ακαδημίες ΟΠΑΠ

Το ολοκληρωμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα Αθλητικές Ακαδημίες ΟΠΑΠ, που υλοποιείται εφέτος για πέμπτη συνεχή χρονιά, αντιμετωπίζει τον νεανικό αθλητισμό ολοκληρωμένα και πολύπλευρα, με στόχο να αναβαθμίσει τα πρότυπα της αθλητικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα και να εμπνεύσει τους νέους με τα αθλητικά ιδεώδη.
Στο πρόγραμμα συμμετέχουν κάθε χρόνο παιδιά ηλικίας από 6 έως 13 ετών, από 128 ερασιτεχνικές ακαδημίες ποδοσφαίρου, από 49 νομούς της Ελλάδας. Οι μικροί αθλητές λαμβάνουν προπονητικές κατευθύνσεις με βάση τα διεθνή πρότυπα, καθώς και επιστημονική υποστήριξη από ειδικευμένους παιδοψυχολόγους και διατροφολόγους. Επιπλέον, τους παρέχονται αθλητικό υλικό και πλήρης ασφαλιστική κάλυψη.

Στο πρόγραμμα έχουν πάρει μέρος έως σήμερα 33.000 μικροί αθλητές μαζί με τους γονείς/κηδεμόνες τους, καθώς και 1.300 προπονητές. Οι συμμετέχοντες έχουν παρακολουθήσει συνολικά 4.500 ώρες επιστημονικών εκδηλώσεων. Στις ακαδημίες έχουν διανεμηθεί 20.000 μπάλες, 15.100 ζευγάρια επικαλαμίδες και 7.000 διακριτικά παιδικού μεγέθους. Επίσης, έχουν διοργανωθεί 33 φεστιβάλ Αθλητικών Ακαδημιών, σε όλη την Ελλάδα.

Στο πλαίσιο της τρέχουσας αγωνιστικής περιόδου, θα πραγματοποιηθούν ακόμη πέντε μεγάλες γιορτές του αθλητισμού. Συγκεκριμένα, έως και τον Ιούνιο θα διοργανωθούν φεστιβάλ σε Θεσσαλονίκη, Βόλο (διπλή διοργάνωση), Καλλιθέα και Ξάνθη. Ολες οι πληροφορίες για το πρόγραμμα των Αθλητικών Ακαδημιών ΟΠΑΠ στην ιστοσελίδα www.opapcsr.gr

Δευτέρα, 18 Μάρτιος 2019 14:54

ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ!!!

Όπως ο Ηρόδοτος, που δικαιώνεται μετά από 2.469 χρόνια…

 

Εστω και μετά από 2.469 χρόνια, ο Ελληνας ιστορικός Ηρόδοτος δικαιώνεται καθώς ένα ναυάγιο στα νερά γύρω από το βυθισμένο λιμάνι του Θώνης – Ηρακλείου αποκάλυψε πόσο ακριβής ήταν στις περιγραφές του.

Ο Ηρόδοτος τον 5ο αιώνα π.Χ και συγκεκριμένα το 450 π.Χ, είχε ταξιδέψει στην Αίγυπτο και στα γραπτά του έκανε λόγο για ασυνήθιστα ποταμόπλοια στο Νείλο, τα baris. Μάλιστα αφιερώνει 23 γραμμές της ιστορίας του, στην περίπλοκη περιγραφή της κατασκευής ενός «baris» έχοντας παρακολουθήσει την κατασκευή ενός τέτοιου πλοίου.

Παρατήρησε πως οι οικοδόμοι «έκοψαν τις σανίδες σε δύο ράβδους (περίπου 100 εκατοστά) και τα κανόνισαν σαν τούβλα». Έγραφε πως: «Στις ισχυρές και μακρές επιφάνειες (ξύλινα κομμάτια) εισάγουν δύο σανίδες. Όταν έχουν κατασκευάσει το πλοίο τους με αυτόν τον τρόπο, τεντώνουν τις δοκούς πάνω τους … Περνούν τις ραφές από μέσα με τον πάπυρο. Υπάρχει ένα πηδάλιο, που διέρχεται από μια τρύπα στη τρόπιδα. Ο ιστός είναι από ακακία και τα πανιά του παπύρου … ».

Για αιώνες οι μελετητές υποστήριξαν καθώς δεν υπήρχαν αρχαιολογικά στοιχεία ότι τέτοια πλοία υπήρξαν ποτέ.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον Guardian αποκαλύπτεται πως τα πλοία αυτά υπήρχαν πράγματι. Ένα «καταπληκτικά συντηρημένο» ναυάγιο στα νερά γύρω από το βυθισμένο λιμάνι του Θώνης – Ηρακλείου αποκάλυψε πόσο ακριβής ήταν στις περιγραφές του ο Ηρόδοτος.

«Δεν ήταν μέχρι που ανακαλύψαμε το ναυάγιο αυτό που συνειδητοποιήσαμε ότι ο Ηρόδοτος είχε δίκιο», δήλωσε ο Δρ. Ντάμιαν Ρόμπινσον, διευθυντής του κέντρου ναυτικής αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, ο οποίος δημοσιεύει τα ευρήματα της ανασκαφής. «Αυτό που περιγράφει ο Ηρόδοτος ήταν αυτό που είδαμε.»

Ο Ρόμπινσον είπε ότι οι προηγούμενοι μελετητές «είχαν κάνει κάποια λάθη» προσπαθώντας να ερμηνεύσουν το κείμενο χωρίς αρχαιολογικά στοιχεία. «Είναι ένα από αυτά τα αινιγματικά κομμάτια. Οι μελετητές έχουν υποστηρίξει ακριβώς τι σημαίνει για όσο διάστημα έχουμε σκεφτεί τα σκάφη με αυτόν τον επιστημονικό τρόπο», είπε. Αλλά η ανασκαφή του λεγόμενου Πλοίου 17 έχει αποκαλύψει ένα τεράστιο κύτος σε σχήμα ημισελήνου και έναν προηγουμένως άτυπη τύπο κατασκευής που περιλαμβάνει χοντρές σανίδες συναρμολογημένες με σεντόνια – όπως παρατηρεί ο Ηρόδοτος, περιγράφοντας ένα ελαφρώς μικρότερο σκάφος. Αρχικά με μήκος έως 28 μέτρα, είναι ένα από τα πρώτα αρχαία αιγυπτιακά εμπορικά σκάφη που έχουν βρεθεί ποτέ.

Ο Ρόμπινσον πρόσθεσε: «Ο Ηρόδοτος περιγράφει τα σκάφη ως έχοντα μακρά εσωτερικά πλευρά. Κανείς δεν ήξερε πραγματικά τι σήμαινε … Η δομή αυτή δεν έχει δει ποτέ αρχαιολογικά πριν. Τότε ανακαλύψαμε αυτή τη μορφή κατασκευής σε αυτό το συγκεκριμένο σκάφος και είναι απολύτως αυτό που έλεγε ο Ηρόδοτος ».

Περίπου το 70% του σκάφους έχει επιβιώσει, καλά διατηρημένο στο Νείλο. Οι σανίδες της ακακίας κρατήθηκαν μαζί με τις μεγάλες πλευρικές ράβδους – με μήκος περίπου 2 μ. – και στερεώθηκαν με γόμφους, δημιουργώντας γραμμές «εσωτερικών πλευρών» μέσα στο κύτος. Έχει κατευθυνθεί χρησιμοποιώντας ένα αξονικό πηδάλιο με δύο κυκλικά ανοίγματα για το τιμόνι και ένα βήμα για ιστό προς το κέντρο του σκάφους.

Ο Ρόμπινσον δήλωσε: «Όπου οι σανίδες είναι ενωμένες μεταξύ τους για να σχηματίσουν το κύτος, συνήθως συνδέονται με αρμοί και πίρους που στερεώνουν μια σανίδα στο επόμενο. Εδώ έχουμε μια εντελώς μοναδική μορφή κατασκευής, που δεν βλέπουμε πουθενά αλλού».

Ο Alexander Belov, του οποίου το βιβλίο για το ναυάγιο, Ship 17: a Baris from Thonis-Heracleion, δημοσιεύεται αυτό το μήνα, δείχνει ότι η ναυτική αρχιτεκτονική του ναυαγίου είναι τόσο κοντά στην περιγραφή που έδωσε ο Ηρόδοτος, που θα μπορούσε να έχει γίνει στο ίδιο το ναυπηγείο που επισκέφτηκε. Η ανάλυση από λέξη σε λέξη του κειμένου του καταδεικνύει ότι σχεδόν κάθε λεπτομέρεια αντιστοιχεί «ακριβώς στα αποδεικτικά στοιχεία».

Σάββατο, 16 Μάρτιος 2019 12:31

ΒΡΟΧΗ ΤΑ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ…

Περισσότερα από 15 εκατομμύρια ευρώ σε κέρδη μοίρασε τη προηγούμενη εβδομάδα το Πάμε Στοίχημα, 3.488.554 το ΣΚΡΑΤΣ

 

Μεγάλα κέρδη σε χιλιάδες νικητές μοιράζει, κάθε μέρα, το Πάμε Στοίχημα του ΟΠΑΠ. Από τις 5 Μαρτίου έως τις 11 Μαρτίου 2019, οι παίκτες κέρδισαν περισσότερα από 15 εκατομμύρια ευρώ.

Ο νικητής της εβδομάδας, σε πρακτορείο του ΟΠΑΠ στην Ελευσίνα, επέλεξε το στοίχημα «Ημίχρονο/ Τελικό» σε τέσσερις αγώνες από το Λιγκ Καπ Ιαπωνίας, έπαιξε το σύστημα 3-4 και με 1,25 ευρώ κέρδισε 7.595 ευρώ.

Στο Πάμε Στοίχημα-Ιπποδρομίες, την Τετάρτη 6 Μαρτίου 2019, στο Τετραπλό (τα τέσσερα πρώτα άλογα με τη σωστή σειρά) της έβδομης ιπποδρομίας από το Greyville, ένας νικητής από την Αθήνα κέρδισε 1.350,80 ευρώ.

Την Πέμπτη 7 Μαρτίου 2019, στο Σκορ 3 (οι νικητές σε τρεις συνεχόμενες κούρσες) της έκτης ιπποδρομίας από το Vaal, ένας νικητής από την Αθήνα κέρδισε 1.253,30 ευρώ. Το Σάββατο 9 Μαρτίου 2019, στο Τετραπλό (τα τέσσερα πρώτα άλογα με τη σωστή σειρά) της δεύτερης ιπποδρομίας από το Turffontein, ένας νικητής από τα Βριλήσσια και κέρδισε 1.936,95 ευρώ.

Κέρδη σε χιλιάδες νικητές μοιράζει καθημερινά το ΣΚΡΑΤΣ. Την προηγούμενη εβδομάδα, από τις 4 έως και τις 10 Μαρτίου 2019, το ΣΚΡΑΤΣ μοίρασε συνολικά 3.488.554 ευρώ. Μεταξύ των νικητών ήταν και τρεις τυχεροί παίκτες που κέρδισαν από 5.000 ευρώ ο καθένας στο παιχνίδι «Super Μαγικά Κεράσια».

Το ΣΚΡΑΤΣ κερδίζει συνεχώς νέους φίλους καθώς είναι το μοναδικό παιχνίδι που προσφέρει κέρδη στη στιγμή. Η γκάμα των παιχνιδιών του διευρύνεται συνεχώς και σε αυτή πρόσφατα προστέθηκε το νέο παιχνίδι «Εφτάτυχη γάτα με ουρά!», το οποίο προσφέρει 16 ευκαιρίες για κέρδη έως και 500.000 ευρώ.

Το ΣΚΡΑΤΣ διατίθεται από πρακτορεία ΟΠΑΠ, λαχειοπώλες, περίπτερα, καταστήματα ΕΛΤΑ και επιλεγμένα σούπερ μάρκετ.

Παρασκευή, 15 Μάρτιος 2019 11:12

ΜΕΙΖΟΝ ΘΕΜΑ ΗΘΙΚΗΣ (!!!)

Χρωστάει άμεση απάντηση
η “αδιάφθορη” εισαγγελέας
για το ακίνητο στην Ακρόπολη

 

Ερωτήματα προκύπτουν για την αγορά ακινήτου κάτω από την Ακρόπολη από την Εισαγγελέα Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη.

Σύμφωνα με την καταγγελία που παρουσίασε ο ΣΚΑΪ στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων, σε πολυκατοικία που βρίσκεται κάτω από την Ακρόπολη.

Το διαμέρισμα του 4ου ορόφου εμβαδού 110 τ.μ. αγοράστηκε από την κα Τουλουπάκη το 2008 έναντι τιμήματος – με βάση το συμβόλαιο – 280.000 ευρώ. Πρόκειται για την αντικειμενική αξία του ακινήτου.

Ωστόσο, ο αγοραστής του διαμερίσματος του 5ου ορόφου -στην ίδια πολυκατοικία -δήλωσε ότι αγόρασε το διαμέρισμα, εμβαδού 134 τ.μ έναντι 697.000 ευρώ. Η τιμή αυτή δεν ήταν η αρχική, αλλά προσδιορίστηκε μετά από τον πρόσθετο έλεγχο που του έγινε για την διαφορά αντικειμενικής και αγοραίας αξίας του ακινήτου. Πλήρωσε λοιπόν 250.000 ευρώ παραπάνω και φορολογήθηκε γι’ αυτά.

Ετσι λοιπόν, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ προκύπτουν συγκεκριμένα ερωτήματα για την κα Τουλουπάκη:

Πλήρωσε 280.000 ευρώ ή 530.00ο ευρώ όπως αναφέρουν πληροφορίες;
Δήλωσε την πραγματική ή την αντικειμενική αξία;
Εκανε διορθωτική δήλωση στην Εφορία όπως έκαναν οι γείτονές της;
Πλήρωσε τους αναλογούντες φόρους;
Ελέγχθηκε από την εφορία όπως συνέβη με τους γείτονές της και τον πωλητή των διαμερισμάτων;
Γιατί έχει εγγραφεί υποθήκη για το ακίνητο Τουλουπάκη αξίας 736.000 ευρώ;

Τρίτη, 12 Μάρτιος 2019 19:28

“ΑΘΩΕΣ, ΟΙ ΜΟΛΟΤΟΦ”…

Πλημμέλημα, κοινώς πταίσμα
από κακούργημα
για να πέφτουν περισσότερες (!!!)

 

Ο νέος ποινικός κώδικας που προωθεί το υπουργείο Δικαιοσύνης ακουμπά και το θέμα των… μολότοφ προβλέποντας την μετατροπή της προβλεπόμενης ποινής από κακούργημα με ποινή έως 20 έτη σε πλημμέλημα με ποινή 3 ετών αλλά και ατιμωρησία αν παραδοθούν τα εκρηκτικά πριν τον έλεγχο από τις αρχές.

Συγκεκριμένα, οι αλλαγές που προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης έρχονται σταδιακά στο προσκήνιο προκαλώντας αντιδράσεις. Αρχικά ο νομικός κόσμος είδε με θετικό μάτι το γεγονός πως προωθούνται αλλαγές μετά από 70 χρόνια ειδικά σε ότι αφορά θέματα όπως οι καταχραστές λόγω των ποινών που υφίστανται στο δίκαιο.

Εν τούτοις οι αλλαγές που προωθούνται και ειδικά οι μετατροπές σε πλημμελήματα διαφόρων ποινών προκαλούν ερωτήματα και αντιδράσεις ακόμη και από οργανώσεις όπως η διεθνής αμνηστία.

Το θέμα της κατασκευής και κατοχής εκρηκτικών, δηλαδή αυτό των μολότοφ που μετατρέπουν κυρίως στην Αθήνα αλλά και τη Θεσσαλονίκη σε πεδίο μάχης μεταξύ αστυνομικών και αυτοαποκαλούμενων αναρχικών λαμβάνει πλέον νέες διαστάσεις.

Την ώρα που οι αστυνομικοί υποστηρίζουν ότι κινδυνεύει η ζωής του καθώς και ότι αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση «θα θρηνήσουμε θύματα» η κυβέρνηση διά του νομοσχεδίου του υπουργού Δικαιοσύνης Μιχ. Καλογήρου, μετατρέπει την ποινή σε πλημμέλημα.

Συγκεκριμένα, στο άρθρο 272 του νέου Ποινικού Κώδικα σημειώνεται ότι «Όποιος κατασκευάζει, προμηθεύεται ή κατέχει εκρηκτικές ύλες ή εκρηκτικές βόμβες από τις οποίες μπορεί να προκληθεί κίνδυνος για άνθρωπο τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον τριών ετών».

Υπάρχει όμως και πρόσθετη πρόβλεψη που αναφέρει ότι «Ο δράστης δεν τιμωρείται αν πριν εξεταστεί από τις αρχές παρέδωσε με τη θέλησή του σ’ αυτές τα πιο πάνω υλικά ή αντικείμενα ή κατέστησε γι’ αυτές δυνατό να τα αποκτήσουν στην κατοχή τους ή απέτρεψε με άλλο τρόπο τον κίνδυνο να γίνει χρήση αυτών».

Ουσιαστικά αν παραδώσει το υλικό που μετέφερε ο ίδιος πριν του γίνει έλεγχος από τα αστυνομικά όργανα τότε πρέπει να αφήνεται ελεύθερος και να μη διώκεται για την κατοχή τους, χωρίς καν να εξετάζεται αν ευθύνεται και για την κατασκευή τους ούτε για τον τρόπο προμήθειάς τους.

Δευτέρα, 11 Μάρτιος 2019 01:58

ΤΙΝΑΞΕ ΤΗΝ ΜΠΑΝΚΑ!

Ένας υπερτυχερός κέρδισε 5,3 εκατ. ευρώ στην κλήρωση του Τζόκερ

 

Έναν υπερτυχερό που θα δει τον τραπεζικό του λογαριασμό να «φουσκώνει» κατά… 5,3 εκατ. ευρώ ανέδειξε την Κυριακή η κλήρωση του Τζόκερ.

Παράλληλα βρέθηκαν δύο τυχερά «πεντάρια» που θα μοιραστούν το ποσό των 139.000 ευρω.

Οι αριθμοί που κληρώθηκαν είναι οι: 7, 30, 38, 39, 41

Τζόκερ ο αριθμός 3

Τετάρτη, 6 Μάρτιος 2019 12:13

Ο ΔΙΑΣΗΜΟΣ ΠΡΕΣΒΕΥΤΗΣ!

Ο Μακεδονικός χαλβάς Χαΐτογλου
που κανείς δεν μπορεί να κλέψει
το ελληνικό του όνομα

 

Γίνεται, Καθαρά Δευτέρα χωρίς τον διάσημο Μακεδονικό χαλβά Χαΐτογλου; ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ!

Χάνει αυτή η ξεχωριστή μέρα το χρώμα της. Τη νοστιμιά της. Την ιστορία της.

Ο παραδοσιακός και μακροχρόνιος αυθεντικός πρεσβευτής της Μακεδονίας
που επιχειρούν να αρπάξουν το όνομα της.
Μπορεί να έφτιαξαν μια συμφωνία – σουρωτήρι στις Πρέσπες
αλλά δεν θα επιζήσει. Σύντομα η ημερομηνία λήξης. Θα ακυρωθεί.

Ο Μακεδονικός χαλβάς θα συνεχίζει το ταξίδι του γιατί έχει παγκόσμιο κοινό.
Και καμία “Πρέσπα” δεν μπορεί να αρπάξει την ταυτότητα του.

Το ταξίδι του, βέβαια, ξεκινάει πολλά χρόνια πριν. Για την ακρίβεια, σχεδόν ένα αιώνα πίσω, το 1924. Όταν τρία αδέλφια, ο Κωνσταντίνος, ο Ελευθέριος και ο Σάββας Χαΐτογλου αποφάσισαν να συνεχίσουν την παράδοση του παππού τους, Νίκου, που ήταν χαλβαδοποιός στη Μικρά Ασία.

Πρόσφυγες από το Ικόνιο, στον απόηχο της Μικρασιατικής Καταστροφής, η οικογένεια Χαΐτογλου εγκαθίσταται στη Θεσσαλονίκη και αποφασίζει να ανοίξει μια μικρή βιοτεχνία στην πλατεία Άθωνος στο κέντρο της πόλης, με οδηγό το όραμα και την αφοσίωση στην παράδοση της οικογένειας.

Η βιοτεχνία ξεκινά να λειτουργεί. Οι μυλόπετρες αλέθουν το σουσάμι, βγαίνει το ταχίνι (που αποτελεί τη βασική πρώτη ύλη του χαλβά) και ξεκινάει το ζύμωμα… Οκτώ χρόνια μετά τα εγκαίνια στην Άθωνος, η παραγωγή μεταφέρεται σε νέα μονάδα στην οδό Δάμωνος, μεταξύ του παλαιού και του νέου σιδηροδρομικού σταθμού.

Μετά το τέλος του πολέμου, η εταιρία αρχίζει να τροφοδοτεί με χαλβά και την Αττική. Όλοι οι έμποροι, συγκεντρωμένοι στην αγορά του Ρέντη, περίμεναν με αγωνία το φορτηγό με το χαλβά από τη Μακεδονία. Αναμένοντας το φορτηγό, διαδόθηκε από στόμα σε στόμα η ποιότητα του προϊόντος και όλο και περισσότεροι ήθελαν να δοκιμάσουν τον ξακουστό χαλβά από τη Μακεδονία, το χαλβά που η ίδια η αγορά έτσι ονόμασε «Μακεδονικό Χαλβά».

Το 1950 η εταιρία καινοτομεί, ξεφεύγοντας από τη χύμα πώληση που ήταν ο συνήθης τρόπος διακίνησης προϊόντων εκείνη την εποχή και ξεκινάει μια τολμηρή προσπάθεια τυποποίησης του Μακεδονικού Χαλβά σε μεταλλική συσκευασία.

Ο καλλιτέχνης που φιλοτέχνησε το σήμα κατέληξε στη δημιουργία μίας γυναικείας φιγούρας, ντυμένης με την παραδοσιακή στολή της Αλεξάνδρειας Ημαθίας. Η «Μακεδονοπούλα» έμελλε να διακοσμήσει το πρώτο λιθογραφημένο λευκοσιδηρό κουτί της εταιρίας, αρχικά ½ οκάς, το οποίο αποτέλεσε την αρχή μιας νέας εποχής και έγινε το σήμα κατατεθέν της.

Αυτός ήταν ίσως και ο σημαντικότερος σταθμός του Μακεδονικού Χαλβά καθώς η μεταλλική συσκευασία έκανε εφικτή τη μεταφορά και εξαγωγή του, αρχικά σε χώρες με έντονο το ελληνικό στοιχείο και σταδιακά σε όλο σχεδόν τον κόσμο.

Η Αφοί Χαΐτογλου είναι έτοιμη να ξεκινήσει τις εξαγωγές την ώρα που οι υπόλοιποι παραγωγοί συνεχίζουν την πώληση του χαλβά χύμα. Πρώτες αγορές, πόλεις της Ευρώπης και στη συνέχεια η Αμερική και ο Καναδάς.

Το 1962, τριάντα χρόνια μετά την απόκτηση του πρώτου εργοστασίου, η επιχείρηση μεταφέρεται σε νέες εγκαταστάσεις στη βιομηχανική περιοχή Καλοχωρίου Θεσσαλονίκης, όπου βρίσκεται μέχρι και σήμερα, διευρύνοντας παράλληλα τις δραστηριότητές της.

Σήμερα η Αφοί Χαϊτογλου ΑΒΕΕ παραμένει μια αμιγώς ελληνική οικογενειακή επιχείρηση και αποτελεί τη μεγαλύτερη βιομηχανία επεξεργασίας σουσαμιού στην Ευρώπη και μία εκ των μεγαλύτερων βιομηχανιών τροφίμων στην Ελλάδα.

Στις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις – πρότυπο στο Καλοχώρι παράγεται μια ευρεία γκάμα προϊόντων με βάση το σουσάμι, πλήρως ενταγμένων στη Μεσογειακή διατροφή, τα οποία και εξάγονται σε περισσότερες από 50 χώρες σε όλο τον κόσμο.

Εξαιρετικός πρεσβευτής των ελληνικών προϊόντων στο εξωτερικό αποτελεί ο Μακεδονικός Χαλβάς – ένα προϊόν άρρηκτα συνδεδεμένο με την παραδοσιακή ελληνική διατροφή, που συνδυάζει όλες τις παραδοσιακές μεθόδους παραγωγής για να διατηρεί τον αυθεντικό χαρακτήρα του και ταυτόχρονα, διασφαλίζει σταθερή την ποιότητά του με τη χρήση σύγχρονης τεχνολογίας.

Για περισσότερα από 90 χρόνια, λοιπόν, ο Μακεδονικός Χαλβάς συνεχίζει το ταξίδι του… Ένα ταξίδι γεύσης και παράδοσης με το ίδιο μεράκι, αμείωτο ενθουσιασμό και φυσικά, τη γνωστή, αγαπημένη γεύση!