Επικαιρότητα

Παρασκευή, 15 Δεκέμβριος 2017 11:08

ΚΕΡΑΥΝΟΣ ΝΤΡΑΓΚΙ!..

 

 

Προαναγγέλλει και 4ο Μνημόνιο

 

Μεγάλη ανατριχίλα. Η διπλωματική ντρίπλα του Μάριο Ντράγκι για την Ελλάδα.

Δεν είπε στα ίσια αυτό που βλέπει…

Ότι είναι αναγκαίο και το 4ο Μνημόνιο.

Αλλά «στρίβοντας δια του αρραβώνος» μετέφερε την απόφαση στην ελληνική κυβέρνηση.

H Αθήνα θα αποφασίσει για τέταρτο πρόγραμμα, επεσήμανε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι χθες σύμφωνα με ρεπορτάζ της Ελληνικής Υπηρεσίας της Deutsche Welle.

Oπως αναφέρει η DW, στη χθεσινή συνέντευξη τύπου, η Deutsche Welle έθεσε δύο βασικά ερωτήματα στον Μάριο Ντράγκι. Το πρώτο αφορούσε την εκτίμηση του προέδρου αν θα υπάρξει και νέο πρόγραμμα προσαρμογής μετά την ολοκλήρωση του τρίτου τον Αύγουστο του 2018, καθώς και τι μέλλει γενέσθαι στο μέτωπο της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών σε περίπτωση που δεν θα υπάρχει πια πρόγραμμα από το καλοκαίρι και έπειτα.

Απαντώντας ο κ Ντράγκι μετέφερε στην κυβέρνηση την ευθύνη για τη διάδοχη κατάσταση : «Εναπόκειται εντελώς στα χέρια της ελληνικής κυβέρνησης να αποφασίσει αν χρειάζεται τέταρτο πρόγραμμα. Εάν η ελληνική οικονομία συνεχίσει να είναι εύθραυστη, τότε η κυβέρνηση θα αποφασίσει η ίδια αν επιθυμεί να συνεχίσει το πρόγραμμα», είπε ο επικεφαλής της ΕΚΤ.

Όσον αφορά το καυτό ζήτημα της ρευστότητας, με το οποίο οι ελληνικές τράπεζες ενδέχεται να βρεθούν αντιμέτωπες το καλοκαίρι αν δεν υπάρξει νέο πρόγραμμα, ο Μ. Ντράγκι τόνισε ότι «η ρευστότητα εξαρτάται από την οικονομική πολιτική των κυβερνήσεων, αλλά και από τον τρόπο με τον οποίο οι αγορές αξιολογούν και ανταποκρίνονται στις πολιτικές αυτές.»

Σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ της DW, στο δεύτερο ερώτημα που αφορούσε τις ποινικές διώξεις σε βάρος του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου και τριών εμπειρογνωμώνων του ΤΑΙΠΕΔ, ο Μάριο Ντράγκι εστίασε στην περίπτωση του Ανδρέα Γεωργίου, χωρίς ωστόσο να τον κατονομάσει.

Σύμφωνα με τον κ. Ντράγκι, «η ΕΚΤ έχει επανειλημμένως καταστήσει σαφές τόσο στο Eurogroup όσο και στους υπόλοιπους θεσμούς ότι η ανεξαρτησία των στατιστικών υπηρεσιών και των ανθρώπων που εργάζονται για αυτές είναι θεμελιώδους σημασίας για τη διασφάλιση της αξιοπιστίας των στατιστικών στοιχείων, τα οποία συγκροτούν τη βάση πάνω στην οποία οικοδομούνται, σχεδιάζονται, εγκρίνονται και χρηματοδοτούνται οι οικονομικές πολιτικές στη περίπτωση της Ελλάδας».

Όπως υπογράμμισε στη συνέχεια ο Μάριο Ντράγκι, «οποιεσδήποτε ενέργειες τείνουν να υπονομεύσουν αυτή την αξιοπιστία ή την αξιοπιστία των στοιχείων δεν είναι αποδεκτές και είναι αντίθετες προς την ΕΚΤ και το διοικητικό της συμβούλιο. Όλα τα παραπάνω φυσικά λέγονται λαμβάνοντας υπόψη την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης της εκάστοτε χώρας».

Παρασκευή, 15 Δεκέμβριος 2017 08:52

ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΚΗ ΕΠΙΛΟΓΗ!

 

 

ΠΑΜΕ ΣΤΟΙΧΗΜΑ: Περισσότερα
από 13 εκατομμύρια ευρώ
σε κέρδη μοίρασε την προηγούμενη εβδομάδα

 

Μεγάλα κέρδη σε χιλιάδες νικητές μοιράζει κάθε μέρα το Πάμε Στοίχημα του ΟΠΑΠ. Από τις 5 έως τις 11 Δεκεμβρίου 2017 οι παίκτες κέρδισαν περισσότερα από 13 εκατομμύρια ευρώ.

Ο νικητής της εβδομάδας βρέθηκε σε πρακτορείο του ΟΠΑΠ στην Κομοτηνή. Επέλεξε το Τελικό Αποτέλεσμα και το Ημίχρονο-Τελικό, σε πέντε αγώνες από το Champions League, το Europa League και το Κύπελλο Κύπρου, έπαιξε το σύστημα 2-5 και κέρδισε 22.785,08 ευρώ.

Στο Πάμε Στοίχημα-Ιπποδρομίες, την Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου, στο Τρικάστ (σωστή πρόβλεψη των τριών πρώτων ίππων με την ακριβή σειρά), σε ιπποδρομία από το Vaal, η απόδοση στο ευρώ ήταν 2.437 ευρώ. Την Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου, στο Τρικάστ, σε ιπποδρομία από το Greyville, η απόδοση στο ευρώ ήταν 1.932 ευρώ.

Επιπλέον κέρδη από το Πάμε Στοίχημα με το Super Παρολί

Οι παίκτες του Πάμε Στοίχημα έχουν τη δυνατότητα να αυξήσουν τα κέρδη τους με τα SuperΠαρολί, τα οποία είναι προεπιλεγμένα στοιχήματα με συγκεκριμένη απόδοση. Σημαντικό πλεονέκτημά τους είναι ότι διατηρούν τις αποδόσεις αυτές αμετάβλητες.

Το Πάμε Στοίχημα προσφέρειτρία Super Παρολί,το Σάββατο 16 Δεκεμβρίουκαι την Κυριακή 17 Δεκεμβρίου. Το Σάββατο, το πρώτο Super Παρολί περιλαμβάνει τις νίκες της  Ίντερ, της Μπάγερν και της Παρί Σεν Ζερμέν και το δεύτερο έχει τις νίκες της Νάπολι, της Μάντσεστερ Σίτι και της Βαλένθια. Την  Κυριακή, το Super Παρολί περιλαμβάνει τις νίκες της Ναντ, της Γιουβέντους και της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Επιπλέον κέρδη μοίρασαν δύο Super Παρολί την προηγούμενη εβδομάδα, το Σάββατο 9 Δεκεμβρίου (με τις νίκες της Μπάγερν, της Τότεναμ και της Βαλένθια) και την Κυριακή 10 Δεκεμβρίου (με τις νίκες της Μίλαν, της Μπαρτσελόνα και της Μαρσέιγ).

 

Παρασκευή, 15 Δεκέμβριος 2017 07:51

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΖΕΙ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΔΑΝΕΙΣΜΟΥ…

 

Τα ελληνικά ομόλογα έχουν
τη δυνατότητα επιστροφής
σε επενδυτική βαθμίδα έως το 2020

 

Μία ανάλυση από τον Ηλία Λεκκό, Επικεφαλής Οικονομικής Ανάλυσης και Επενδυτικής Στρατηγικής, της Τράπεζας Πειραιώς για τα ελληνικά ομόλογα και τη στάση των διεθνών επενδυτών.

Οι πρόσφατες πολύ θετικές εξελίξεις στην αγορά κρατικών ομολόγων που σηματοδότησε η πετυχημένη ανταλλαγή των 20 «παλαιών» ομολόγων με τα 5 «νέα» ομόλογα αλλά και η ταυτόχρονη πτώση των αποδόσεων των νέων ομολόγων σε συνδυασμό με την αύξηση του όγκου συναλλαγών, αποτελούν χαρακτηριστικό παράδειγμα της ταχύτητας με την οποία μπορεί να μεταβληθεί ο τρόπος και η στάση των διεθνών επενδυτών σε σχέση με τις επενδύσεις σε ελληνικά περιουσιακά στοιχεία.

Ωστόσο παρά τις θετικές εξελίξεις οι οποίες καταγράφονται την τρέχουσα περίοδο, θα απαιτηθεί περαιτέρω αποκλιμάκωση των αποδόσεων αυτών έτσι ώστε  ο αυξημένος δανεισμός από τις αγορές να μην οδηγήσει σε εκ νέου αύξηση του συνολικού κόστους δανεισμού του ελληνικού δημοσίου. Βασική τροχοπέδη σε μια νέα υποχώρηση των αποδόσεων αποτελεί η χαμηλή βαθμίδα κατάταξης του ελληνικού αξιόχρεου από τους διεθνείς οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης.

Προκειμένου λοιπόν να μπορέσουμε να αξιολογήσουμε και να προβλέψουμε τις επόμενες κινήσεις των οίκων αξιολόγησης αναφορικά με το ελληνικό χρέος είναι αναγκαίο να κατανοήσουμε τους παράγοντες που καθορίσουν τις αποφάσεις των οίκων αυτών. Από μια αναλυτική εξέταση της μεθοδολογίας της Moody’s προκύπτει ότι ο τρόπος με τον οποίο καθορίζεται η πιστοληπτική διαβάθμιση αποτελεί μια πολύπλοκη διαδικασία δύο σταδίων. Το πρώτο και βασικό επίπεδο περιλαμβάνει την ανάλυση θεμελιωδών παραγόντων μιας χώρας ξεκινώντας από την οικονομική δραστηριότητα, τη δημοσιονομική πειθαρχία, την ανθεκτικότητα των θεσμικών της δομών και την σταθερότητά της κάτω από σύνηθες επίπεδα κινδύνου. Η τελική απόφαση ωστόσο προέρχεται από το δεύτερο επίπεδο στο οποίο λαμβάνονται υπόψη μια πλειάδα «ποιοτικών» παραγόντων και χαρακτηριστικών, οι οποίοι πολλές φορές δεν είναι άμεσα και αντικειμενικά μετρήσιμοι.

Δεδομένων των δυσκολιών στάθμισης των «ποιοτικών» στοιχείων της διαδικασίας αξιολόγησης έχουμε προχωρήσει στην εκτίμηση ενός Global Sovereign Rating Model, το οποίο ουσιαστικά επιχειρεί να απαντήσει στο ερώτημα του ποια θα είναι η θεωρητικά «δίκαιη» βαθμίδα πιστοληπτικής αξιολόγησης των κρατικών ομολόγων μιας χώρας βασιζόμενοι μόνο στα θεμελιώδη στοιχεία της οικονομίας και συγκριτικά πάντα με την αξιολόγηση των ομολόγων ενός ευρύτερου δείγματος οικονομιών.

 

Τα αποτελέσματα του μοντέλου αυτού είναι ότι σε σχέση με ένα δείγμα 124 χωρών που αξιολογούμε σε βάθος 12 ετών, κατά την παρούσα συγκυρία τα ελληνικά ομόλογα θα έπρεπε να καταταχθούν μεταξύ της βαθμίδας ¨Β¨ με πιθανότητα 37% και της βαθμίδας  ¨Βa¨ με πιθανότητα 40%, έναντι υφιστάμενης αξιολόγησης ¨Caa¨ από τον οίκο Moody’s. Είναι ενδεικτικός λοιπόν ο βαθμός στον οποίο αντικατοπτρίζονται η βαρύτητα της οικονομικής αβεβαιότητας από τα οικονομικά προγράμματα προσαρμογής και τους κεφαλαιακούς περιορισμούς στην επιφυλακτική αξιολόγηση του οίκου για την Ελλάδα.

Τέλος προχωρώντας την ανάλυση μας ένα βήμα πιο πέρα διαπιστώνουμε ότι κάτω από ένα συντηρητικό – αλλά θετικό- μακροοικονομικό σενάριο, η «θεωρητική» βαθμίδα πιστοληπτικής αξιολόγησης θα συνεχίσει να βελτιώνεται τα επόμενα έτη προσεγγίζοντας το 2020 το επίπεδο του ¨Βaa¨, επίπεδο που σηματοδοτεί το όριο μεταξύ ομολόγων επενδυτικής ή μη διαβάθμισης.

Πέμπτη, 14 Δεκέμβριος 2017 10:18

ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ!

H προπονήτρια Ειρήνη Κεράτσα μαζί με την Ειρήνη Κολιδά

 

 

Στην τελική ευθεία για την ανάδειξη
των πρωταθλητών χειμώνα
στον ιππόδρομο του Μαρκόπουλου

 

Μία ημέρα έχει απομείνει μόνο πριν από το κορυφαίο ιπποδρομιακό γεγονός του χειμώνα!

Την Παρασκευή, 15 Δεκεμβρίου στις 17:15 ξεκινούν οι ιπποδρομίες για την ανάδειξη των πρωταθλητών χειμώνα και αναμένεται να καθηλώσουν όσους θεατές προσέλθουν στις εγκαταστάσεις του ιπποδρόμου στο Μαρκόπουλο για να τις παρακολουθήσουν. Μάλιστα για τον εορτασμό της μεγαλύτερης ιπποδρομίας του χειμώνα ο ΟΠΑΠ διοργανώνει ένα μεγάλο party που θα πραγματοποιηθεί μετά την απονομή των επάθλων των μεγάλων νικητών των ιπποδρομιών. Στην εκδήλωση θα παρευρεθούν σπουδαίοι «βετεράνοι» του ποδοσφαίρου και του μπάσκετ, καθώς και αστέρες της εγχώριας showbiz οι οποίοι θα παρακολουθήσουν τις ιπποδρομίες. Την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τις ιπποδρομίες θα έχουν, επίσης, οι συνδρομητές των καναλιών Novasports, με ζωντανή σύνδεση, live συνεντεύξεις και σχολιασμούς από τις 17:00 στο Novasports2HD.

Η κλήρωση για τις τρεις κούρσες

Σήμερα πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στην ελληνική ιπποδρομιακή ιστορία ειδική διαδραστική εκδήλωση για την κλήρωση των σταρτ των τριών ιπποδρομιών  Winter Challenge.

Στην εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Φιλίππου Ενώσεως Ελλάδος, συμμετείχαν προπονητές και ιδιοκτήτες των ίππων που θα διαγωνιστούν την Παρασκευή στις μεγάλες ιπποδρομίες της ημέρας, διεκδικώντας τον τίτλο του Πρωταθλητή Χειμώνα 2017. Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να επιλέξουν τυχαία ένα από τα πανομοιότυπα αγαλματίδια με την κεφαλή ίππου που ανέγραφαν τη σειρά εκκίνησης. Παράλληλα, γινόταν η παρουσίαση όλων των ίππων της κούρσας, μέσω ειδικής εφαρμογής, στις οθόνες της αίθουσας.

Τι είναι το Winter Challenge

Ο θεσμός των Winter Challenge ιπποδρομιών, για την ανάδειξη των πρωταθλητών χειμώνα στις ηλικίες των διετών, τριετών και τετραετών ίππων, καθιερώθηκε πέρυσι και επαναλαμβάνεται εφέτος με το έπαθλο της καθεμιάς από τις τρεις ιπποδρομίες να ανέρχεται στις 25.000 ευρώ.  Εφέτος και οι τρεις ιπποδρομίες διεξάγονται την ίδια ημέρα στην ίδια απόσταση, τα 1.400 μέτρα, δίνοντας την ευκαιρία στους φίλους των ιπποδρομιών να παρακολουθήσουν ένα μοναδικό ιπποδρομιακό υπερθέαμα.

Winter Challenge 4ετών – Απόσταση 1.400 μέτρα

Δέκα 4ετείς ίπποι διεκδικούν το «στέμμα» στην κορυφαία αναμέτρηση της ημέρας. Η συγκεκριμένη κούρσα αναμένεται συναρπαστική καθώς, εκτός από τον 4ετή πρωταθλητή χειμώνα, ενδέχεται να αναδείξει και τον πολυνίκη ίππο για το 2017. Ο ΑΤΡΕΓΙΟΥ και ο ΣΙΛΑΣ ΤΡΗΤ, που συμμετέχουν στο Winter Challenge 4ετών, έχουν από έξι νίκες ο καθένας και είναι ανάμεσα στους διεκδικητές του τίτλου του πολυνίκη ίππου της χρονιάς. Στη συγκεκριμένη κούρσα θα κοντραριστούν με τους: ΓΚΡΙΖΛΥ ΜΠΕΑΡ, ΠΙΚΑΠΟΚΕΤ, ΓΟΥΕΙ ΑΧΕΝΤ, ΕΛΕΥΘΕΡΟΝΙΚΟ, ΠΟΕΤΙΚ ΓΚΕΣΤ, ΤΕΣΤΙΜΟΝΙΟ, ΧΙΑΡΓΟΥΟΡΝΤ ΔΕ ΓΟΥΕΪΚ και ΧΟΡ ΑΛ ΟΥΝΤΕΪΝΤ.

Winter Challenge 3ετών – Απόσταση 1.400 μέτρα

Επτά από τους πιο ισχυρούς ίππους αυτής της ηλικίας αναμετρώνται για τον τίτλο του πρωταθλητή στην ηλικία των τριών ετών. Ο πρωταθλητής καλοκαιριού, ΓΙΟΥΤΟΚΙΝΓΚΤΟΥΜΗ, μετά την επιτυχία του στο 71ο Ελληνικό Ντέρμπι ΟΠΑΠ, επιδιώκει να κατακτήσει και τον τίτλο του πρωταθλητή χειμώνα. Αντίπαλοί του θα είναι ο ΕΛΕΓΚΑΝΤΛΥ ΜΠΑΟΥΝΤ, ο ΑΣΤΕΡΙΩΝ, ο ΚΑΖΜΕΡ, ο ΚΛΑΟΥΝΤ ΜΠΕΡΣΤ, ο ΟΡΚ, ενώ στη γραμμή εκκίνησης μαζί με τους αρσενικούς ίππους θα παραταχθεί και η φοράδα ΜΕΪ ΣΚΑΪ.

Winter Challenge 2ετών – Απόσταση 1400 μέτρα

Τρεις νεαροί ίπποι διεκδικούν τον τίτλο του καλύτερου διετή. Ο ΚΟΥΤΣΟΥΝΑΚΟΣ μετρά ήδη δύο νίκες και είναι ο μοναδικός ίππος της ηλικίας του με δύο επιτυχίες. Αντίπαλοί του, ο ΧΑΣΤΟΤΡΙΚΕ, που έχει μία νίκη στο ενεργητικό του, και ο ΜΥΘΟΣ που βρίσκεται σε αγωνιστική εξέλιξη.

Τετάρτη, 13 Δεκέμβριος 2017 13:01

«ΚΟΛΑΣΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΣ»…

 

 

Πυρ ομαδόν, βάρβαρες κατασχέσεις
μισθών-συντάξεων
καταθέσεων – ενοικίων όλο το 24ωρο

 

ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΠΟΓΝΩΣΗΣ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ

Σε καθεστώς αιχμαλωσίας έχουν περιέλθει κινητά και ακίνητα περιουσιακά στοιχεία 1.014.295 φορολογούμενων, με τον κρατικό εισπρακτικό μηχανισμό να βάζει χέρι κάθε μέρα σε 1.000 τραπεζικούς λογαριασμούς. Η Εφορία χτυπά με περίπου 6.000 ηλεκτρονικά κατασχετήρια την ημέρα και από αυτά τα 1.000 καταλήγουν σε κατασχέσεις. Στα υπόλοιπα οι λογαριασμοί είναι άδειοι.

Μισθοί, συντάξεις και καταθέσεις κάνουν φτερά σε καθημερινή βάση, ενοίκια δεν φτάνουν ποτέ στα χέρια των ιδιοκτητών ακινήτων, οφειλές προμηθευτών δεσμεύονται για χρέη μικρομεσαίων επιχειρηματιών, σπίτια και καταστήματα δεσμεύονται την ώρα που η κυβέρνηση επιχειρεί να δείξει κοινωνικό πρόσωπο με μερίσματα του πεντακοσάρικου, τα οποία όπως αποκαλύπτεται από το ίδιο το επικαιροποιημένο Μνημόνιο προέκυψαν από την υποχρηματοδότηση των κοινωνικών δαπανών του 2017. Το σχήμα είναι εντυπωσιακά απλό. Κοινωνικές δαπάνες δεν πληρώνονται, οι φόροι διογκώνονται διαγράφοντας πορεία αντίθετη με τα εισοδήματα, οι κατασχέσεις κάνουν επέλαση και το μέρισμα έρχεται να ρίξει στάχτη στα μάτια.

Το μέρισμα μπορεί να είναι ακατάσχετο, αλλά όπως επισημαίνουν φοροτεχνικοί, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πολλοί από τους δικαιούχους θα το χρησιμοποιήσουν για να πληρώσουν χρέη και να γλιτώσουν κατασχέσεις. Ούτως ή άλλως, η συντριπτική πλειονότητα των οφειλετών του Δημοσίου εντοπίζεται στις παρυφές των δικαιούχων του κοινωνικού μερίσματος, δεδομένου ότι το 80% χρωστά λιγότερα από 3.000 ευρώ.

Φασούλι το φασούλι και με τη «βοήθεια» των μεγαλοοφειλετών, τα φρέσκα ληξιπρόθεσμα χρέη από τις αρχές του έτους έχουν κάνει άλμα στα 10,444 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 8,476 δισ. ευρώ αφορούν μόνο φορολογικές υποχρεώσεις. Εναν μήνα νωρίτερα, στο τέλος Σεπτεμβρίου, τα φρέσκα ληξιπρόθεσμα ήταν 9,257 δισ. ευρώ (αύξηση 1,187 δισ. ευρώ σε έναν μήνα) και οι απλήρωτοι φόροι 7,323 δισ. ευρώ (αύξηση 1,153 δισ. ευρώ).

 

Οι κατασχέσεις μισθών, συντάξεων και καταθέσεων είναι το συνηθέστερο μέσο αναγκαστικής είσπραξης φόρων που έχουν πέσει βουνό στις πλάτες των φορολογουμένων. Δεν είναι όμως το μοναδικό. Ηδη η Εφορία προχωρά σε δεσμεύσεις περιουσιακών στοιχείων, κινητών και ακινήτων για χρέη προς το Δημόσιο, κάνει κατασχέσεις στα χέρια προμηθευτών ή ακόμα και ενοικιαστών (αντί να πληρώσουν τον πελάτη ή τον σπιτονοικοκύρη καλούνται να πληρώσουν την Εφορία του οφειλέτη) και σύντομα ετοιμάζεται να κάνει άλμα στην πίστα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών ακινήτων. Η κυβέρνηση έχει αναλάβει συγκεκριμένες δεσμεύσεις στο πλαίσιο της τρίτης αξιολόγησης και το αργότερο εντός των πρώτων ημερών του 2018 θα πρέπει να φέρει στη Βουλή διατάξεις νόμου με τις οποίες θα ανοίγει ο δρόμος στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων ώστε να βγάζει στο ηλεκτρονικό σφυρί, σπίτια και καταστήματα φορολογουμένων με ληξιπρόθεσμα χρέη.

Τα τελευταία στατιστικά στοιχεία της ΑΑΔΕ αποκαλύπτουν το μέγεθος της πίεσης που απορρέει από την αναγκαστική εισπρακτική πρακτική φόρων που είναι αδύνατο πια από μεγάλη μερίδα της κοινωνίας να πληρωθούν. Είτε στην ώρα τους, είτε ποτέ.

Στο τέλος Οκτωβρίου τα αναγκαστικά μέτρα χτύπησαν κόκκινο. Σε κάθε οκτώ φορολογουμένους ένας έχει ήδη ζήσει τον εφιάλτη των κατασχέσεων και των δεσμεύσεων περιουσιακών στοιχείων. Ενας στους τέσσερις φορολογουμένους είναι εκτεθειμένος σε κατασχέσεις. Ενας στους δύο, απλώς χρωστάει.

Ανατρέχοντας στους αριθμούς και τη σκληρή τους αλήθεια, σε σύνολο οκτώ εκατομμυρίων φορολογουμένων οι 4.170.753 έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο. Κυρίως στην Εφορία, λιγότερο σε τελωνεία.

Από αυτούς, 1.718.371 φορολογούμενοι είναι εκτεθειμένοι σε κατασχέσεις. Η βίαιη είσοδος της Εφορίας στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς είναι απλώς θέμα χρόνου. Οι αυτοματοποιημένες διαδικασίες κατασχέσεων, οι οποίες επίσης προβλέπονται από το Μνημόνιο, με την υπογραφή της κυβέρνησης, αναμένεται να συρρικνώσουν δραστικά τη δεξαμενή των οφειλετών στους οποίους θα μπορούν να επιβληθούν αναγκαστικά μέτρα είσπραξης. Σύντομα η χιονοστιβάδα θα λάβει πολλαπλάσιες διαστάσεις.

Η εισπρακτική αποτελεσματικότητα των μέτρων είναι ήδη εντυπωσιακή. Μέσω αναγκαστικών μέτρων είσπραξης στο ταμείο του Δημοσίου έχουν καταλήξει από τις αρχές του έτους παραπάνω από 4 δισ. ευρώ συνδράμοντας στην αύξηση των εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού τα οποία λύγισαν φέτος δραστικά υπό το βάρος της υπερφορολόγησης. Τα στοιχεία δείχνουν ότι στο δεκάμηνο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου, μέσω ρυθμίσεων και κατασχέσεων εισπράχθηκαν 1,701 δισ. ευρώ από τα φρέσκα ληξιπρόθεσμα (ποσοστό εισπραξιμότητας 20,4%) και 2,318 δισ. ευρώ από τα συσσωρευμένα ληξιπρόθεσμα χρέη παρελθόντων ετών τα οποία έχουν φτάσει πλέον στα 89,307 δισ. ευρώ. Από αυτά, εισπράξιμα είναι ζήτημα εάν είναι τα 10 δισ. ευρώ, δεδομένου ότι μόνο τα χρέη πτωχευμένων επιχειρήσεων φτάνουν τα 12,9 δισ. ευρώ και τα χρέη ΔΕΚΟ και δημοτικών επιχειρήσεων υπερβαίνουν τα 8,9 δισ. ευρώ.

Τετάρτη, 13 Δεκέμβριος 2017 07:54

ΓΙΟΡΤΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ!

 

 

Χιλιάδες χριστουγεννιάτικες ευχές παιδιών
από τα Παιδικά Χωριά SOS,
το Χατζηκυριάκειο Ίδρυμα
και το Κέντρο Αγάπης Ελευσίνας
γίνονται πραγματικότητα με τη βοήθεια του ΟΠΑΠ

 

Συνεχίζεται για 4η χρονιά το πρόγραμμα εταιρικής υπευθυνότητας Ευχοστολίδια

 

H καρδιά των Χριστουγέννων χτυπά μέχρι και 31 Δεκεμβρίου 2017 στις τέσσερις Χριστουγεννιάτικες Εκθέσεις Ζωγραφικής που έχει δημιουργήσει ο ΟΠΑΠ στα εμπορικά πολυκαταστήματα The Mall Athens, Athens Metro Mall, River West και Mediterranean Cosmos στη Θεσσαλονίκη.

Ο ΟΠΑΠ, για τέταρτη χρονιά, συνεχίζει τη μεγάλη γιορτή προσφοράς και αγάπης. Καλεί τον κόσμο να επιλέξει τα Ευχοστολίδια και να κάνει πραγματικότητα τις ζωγραφιές-χριστουγεννιάτικες ευχές των παιδιών από τα Παιδικά Χωριά SOS, το Χατζηκυριάκειο Ίδρυμα Παιδικής Προστασίας και το Κέντρο Αγάπης Ελευσίνας.  Όσοι βρεθούν στα τέσσερα πολυκαταστήματα έχουν τη δυνατότητα να εκπληρώσουν την παιδική ευχή, αγοράζοντας το δώρο που απεικονίζεται σε κάθε ζωγραφιά. Με την παράδοση του δώρου στις χριστουγεννιάτικες εκθέσεις του ΟΠΑΠσε κάθε πολυκατάστημα, οι επισκέπτες λαμβάνουν ως αναμνηστικό δώρο τη ζωγραφιά των παιδιών.

Τα εγκαίνια της Χριστουγεννιάτικης Έκθεσης Ζωγραφικήςστο Athens Metro Mall πραγματοποιήθηκαν την Τρίτη 12 Δεκεμβρίου 2017, παρουσία πλήθους υποστηρικτών της πρωτοβουλίας του ΟΠΑΠ.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΠΑΠ, Ντάμιαν Κόουπ, τόνισε: «Είμαστε υπερήφανοι για την πρωτοβουλία μας Ευχοστολίδια, η οποία για τέταρτη συνεχή χρονιά αγκαλιάζεται από την κοινωνία, πραγματοποιώντας τις χριστουγεννιάτικες ευχές παιδιών. Πιστοί στη δέσμευσή μας, να κτίσουμε ένα καλύτερο μέλλον για τη νέα γενιά, ενισχύουμε το έργο φορέων, που στηρίζουν παιδιά. Μέχρι σήμερα, έχουμε υλοποιήσει 22 σχετικά έργα υποστήριξης. Εφέτος επεκτείνουμε τη χρήση της εφαρμογής Ομάδα Προσφοράς ΟΠΑΠ, και μέσω αυτής θα συνεισφέρουμε στην υλοποίηση έργων υποδομής, στις εγκαταστάσεις των φορέων που συμμετέχουν στα Ευχοστολίδια».

Ο ChiefCustomer Officer του ΟΠΑΠ, Πετρ Ματεγιόφκι, δήλωσε: «Για ακόμη μια φορά, χιλιάδες παιδιά ζωγράφισαν σε χαρτί τις ευχές τους, τις οποίες έχουμε την ευκαιρία να πραγματοποιήσουμε. Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τους φορείς και τα ιδρύματα που μας εμπιστεύτηκαν με τις ευχές των παιδιών και να προσκαλέσουμε τον κόσμο για να τις κάνουμε πραγματικότητα. Από την πλευρά μας, συνεχίζουμε να εργαζόμαστε για ένα καλύτερο μέλλον, για τα παιδιά που έχουν ανάγκη. Μπορείτε και εσείς να κατεβάσετε την εφαρμογή Ομάδα Προσφοράς ΟΠΑΠ στο κινητό σας τηλέφωνο και να μαζέψετε πόντους, που θα μετατραπούν από τον ΟΠΑΠ σε έργα υποδομής».

Από την πλευρά της, η Έλσα Σταθοπούλου, Διευθύντρια MarketingκαιΕύρεσης Πόρων των Παιδικών Χωριών SOS, υπογράμμισε: «Δράσεις όπως αυτή του ΟΠΑΠ, που μιλάει στην καρδιά των παιδιών και φέρνει τον κόσμο κοντά στο έργο μας, είναι πολύ σημαντική για εμάς. Για ακόμη μια φορά, χάρη σε αυτή την πρωτοβουλία, ο Άγιος Βασίλης θα επισκεφθεί χιλιάδες παιδιά, τα οποία μπορεί καθημερινά να αντιμετωπίζουν σημαντικές δυσκολίες, παραμένουν όμως παιδιά και αυτό που επιζητούν πάντα είναι η χαρά και η ξεγνοιασιά».

Η Αναστασία Κατσιλιέρη, Διευθύντρια Παιδικής Προστασίας του Χατζηκυριάκειου Ιδρύματος, ανέφερε: «Με τη βοήθεια του ΟΠΑΠ, με αυτή την εκδήλωση αγάπης προς τα παιδιά μας και  με τη συμμετοχή του κόσμου – τον οποίο ευχαριστούμε θερμά – δείχνουμε ότι όλοι μαζί μπορούμε να παρέμβουμε στην κοινωνία με έργα αγάπης, ομόνοιας και σύμπνοιας».

Ο Χαράλαμπος Πυρουνάκης, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Κέντρου Αγάπης Ελευσίνας εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για την πρωτοβουλία του ΟΠΑΠ, σημειώνοντας: «Συγχαίρω τον ΟΠΑΠ, γιατί με αυτή την εκδήλωση αγάπης, τα όνειρα που έχουμε για τα παιδιά μας μπορούμε να τα πραγματοποιήσουμε».

Στο Athens Metro Mall βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, αθλητές και στελέχη από τις ΚΑΕ Ολυμπιακός και ΑΕΚ, τις ΠΑΕ ΑΕΚ, Παναθηναϊκός και Ατρόμητος, παλαίμαχοι ποδοσφαιριστές του Παναθηναϊκού, αθλητές των ομάδων βόλεϊ του Παναθηναϊκού και του Εθνικού Ο.Φ.Π.Φ., της ΟΣΕΚΑ, του ΣΕΓΑΣ, καθώς και εκπρόσωποι της ΕΠΟ, οι οποίοι επέλεξαν Ευχοστολίδια και εκπλήρωσαν τις ευχές παιδιών. Επίσης, αθλητές της ΚΑΕ Παναθηναϊκός Superfoods βρέθηκαν στη Χριστουγεννιάτικη Έκθεση Ζωγραφικής στο The MallAthens.

Έργα υποδομής μέσω της «Ομάδας Προσφοράς ΟΠΑΠ»

Ο ΟΠΑΠ, στο πλαίσιο του προγράμματος Εταιρικής Υπευθυνότητάς του, υλοποιεί έργα υποδομής στους φορείς και τα ιδρύματα που συμμετέχουν στα Ευχοστολίδια, με στόχο να βελτιώσει την ποιότητα ζωής των παιδιών και να συμβάλει στη δημιουργία ενός ευχάριστου περιβάλλοντος. Εφέτος, όλοι  μπορούν να συμμετέχουν ΔΩΡΕΑΝ σε αυτή την πρωτοβουλία μέσω της εφαρμογής Ομάδα Προσφοράς ΟΠΑΠ. Συγκεκριμένα, όσοι κατεβάζουν δωρεάν την εφαρμογή στο κινητό τους τηλέφωνο ή tablet, έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν στις χριστουγεννιάτικες δοκιμασίες και να συγκεντρώσουν πόντους. Οι πόντοι αυτοί θα μετατραπούν από τον ΟΠΑΠ σε έργα υποδομής στα Παιδικά Χωριά SOS, το Χατζηκυριάκειο Ίδρυμα και το Κέντρο Αγάπης Ελευσίνας.

Ο ΟΠΑΠ, από το 2014, μαζί με χιλιάδες πολίτες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και εργαζομένους του, έχουν προσφέρει 9.674 Ευχοστολίδια, πραγματοποιώντας τις χριστουγεννιάτικες ευχές των παιδιών. Επιπλέον, ο ΟΠΑΠ έχει υλοποιήσει 22 υποδομής στα ιδρύματα και σωματεία των φορέων που συμμετείχαν τα προηγούμενα χρόνια στο πρόγραμμα, βελτιώνοντας ουσιαστικά την ποιότητα ζωής των παιδιών.

Τρίτη, 12 Δεκέμβριος 2017 10:52

ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΑ…

 

Πάνω από 8 εκατ. άνθρωποι
κινδυνεύουν
από λιμό στην Υεμένη

 

Ένας «άγνωστος» πόλεμος συνεχίζεται. Με αμείωτη ένταση.

Μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.

Σαν αυτός ο πόλεμος να μην έχει νεκρούς. Τραυματίες, ανήμπορους.

Η δραματική έκκληση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τον κίνδυνο λιμού στην Υεμένη βγάζει τη διεθνή κοινότητα από τη μακάρια αφασία.

Και της θυμίζει ότι στην Υεμένη πάνω από 8.000.000 άνθρωποι, μεταξύ τους πολλά μικρά παιδιά, κινδυνεύουν.

Όχι μόνο από τις σφαίρες.

Αλλά από την αδυσώπητη πείνα.

Ο ΟΗΕ κάνει έκκληση. Για περισσότερη βοήθεια.

Ο συνασπισμός υπό τη Σαουδική Αραβία που μάχεται εναντίον των Χούτι στην Υεμένη έκλεισε τον προηγούμενο μήνα όλα τα λιμάνια και τα αεροδρόμια της χώρας, αφού αναχαίτισε πάνω από το Ριάντ έναν πύραυλο που εκτόξευσαν οι σιίτες αντάρτες.

Ο Τζέιμι ΜακΓκόλντρικ, συντονιστής ανθρωπιστικών υποθέσεων για την Υεμένη, δήλωσε ότι έκτοτε ο αποκλεισμός της Υεμένης έχει χαλαρώσει, όμως η κατάσταση παραμένει πολύ δύσκολη.

«Ο συνεχιζόμενος αποκλεισμός των λιμανιών περιορίζει τα αποθέματα σε καύσιμα, τρόφιμα και φάρμακα, ενώ παράλληλα αυξάνει δραματικά τον αριθμό των ευάλωτων ανθρώπων που χρειάζονται βοήθεια», κατήγγειλε ο ΜακΓκόλντρικ.

«Οι ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων, περιλαμβανομένων 8,4 εκατομμυρίων Υεμενιτών που είναι ένα βήμα πριν τον λιμό, εξαρτώνται από την ικανότητά μας να συνεχίσουμε τις επιχειρήσεις μας και να προσφέρουμε ασφαλές νερό, τρόφιμα, καταλύματα, υγειονομικές υπηρεσίες και διατροφική στήριξη», τόνισε.

Ο αριθμός αυτός αποτελεί αύξηση από τα 8 εκατομμύρια που είχε εκτιμήσει νωρίτερα φέτος ο ΟΗΕ ότι βρίσκονται στα πρόθυρα λιμού.

Ο αραβικός συνασπισμός κατηγορεί το Ιράν ότι στέλνει όπλα στους Χούτι, περιλαμβανομένων εξαρτημάτων για πυραύλους, μέσω του κεντρικού λιμανιού της Υεμένης, τη Χοντέιντα, από όπου περνά και ο κύριος όγκος της ανθρωπιστικής βοήθειας.

Η σαουδαραβική τηλεόραση μετέδωσε χθες ότι μια αντιπροσωπεία εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ έφτασε στο Ριάντ για να συναντηθεί με τον συνασπισμό και την κυβέρνηση της Υεμένης, την οποία στηρίζει η Σαουδική Αραβία, «ώστε να εμποδιστεί η μεταφορά όπλων και ρουκετών στους Χούτι».
Το Ιράν αρνείται ότι παρέχει όπλα στους Χούτι, επισημαίνοντας ότι οι κατηγορίες των ΗΠΑ και της Σαουδικής Αραβίας «είναι αβάσιμες».

Η αμερικανική κυβέρνηση ζήτησε την Παρασκευή από τον αραβικό συνασπισμό να διευκολύνουν την ελεύθερη διέλευση ανθρωπιστικής βοήθειας προς όλα τα λιμάνια της Υεμένης και το αεροδρόμιο της Σανάα.

Ανώτερος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε σε δημοσιογράφους χθες από τη Γενεύη ότι οι ΗΠΑ έχουν προσφέρει 638 εκατομμύρια δολάρια ανθρωπιστική βοήθεια στην Υεμένη για το οικονομικό έτος 2017 που ολοκληρώθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου.

«Έχουμε ζητήσει και από τις δύο πλευρές να σταματήσουν τις εχθροπραξίες και να αναζητήσουν μια πολιτική λύση στο πρόβλημα», τόνισε ο αξιωματούχος αυτός.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ΗΠΑ έχουν ξεκαθαρίσει στους συμμάχους τους ότι πρέπει να άρουν τον αποκλεισμό της Υεμένης και έχουν ζητήσει από τους Χούτι να επιτρέψουν πλήρη πρόσβαση στην ανθρωπιστική βοήθεια καθώς «υπάρχει σοκαριστική έλλειψη τροφίμων, καυσίμων και φαρμάκων, γεγονός που προκαλεί πολλά δεινά».