Ο ΚΛΟΙΟΣ
ΤΗΣ ΑΡΚΟΥΔΑΣ!..

Δευτέρα, Δεκέμβριος 14, 2015

ρωσσια τουρκια14122015

 

Ρωσικά υπερόπλα νέας γενιάς
στήνονται γύρω από την Τουρκία

 

 

Με δύο θερμά επεισόδια σε Αιγαίο και Μαύρη Θάλασσα παίρνει διαστάσεις υψηλού κινδύνου η σύγκρουση Μόσχας-Άγκυρας.

 

Έντονη ανησυχία προκαλεί στο «Σουλτάνο» η μεθοδική και οργανωμένη επέκταση της ρωσικής στρατιωτικής παρουσίας γύρω από την Τουρκία μετά το θερμό επεισόδιο με την κατάρριψη του ρωσικού Su-24 από τουρκικά μαχητικά στις 24 Νοεμβρίου.

 

Σε δημοσίευμα της Hurriyet Daily News, αλλά και αντίστοιχα δημοσιεύματα ρωσικών ΜΜΕ, επισημαίνεται η αποστολή 14 ελικοπτέρων (περιλαμβανομένων επτά βαρέων επιθετικών Mi-24) στην Αρμενία, στη βάση Ερεμπούνι κοντά στην πρωτεύουσα Γερεβάν- αριθμός που θα μπορούσε να αυξηθεί, με τα Mi-24 να φτάνουν τα 15 ως το τέλος του έτους.

 

Επίσης, αίσθηση προκάλεσε στα ΜΜΕ η αποστολή του ρωσικού υποβρυχίου κλάσης Kilo, «Rostov-on-Don» στα ανοιχτά της Συρίας, από όπου και εκτόξευσε πυραύλους cruise εναντίον στόχων στη Συρία,

 

Σημειώνεται πως η Ρωσία διαθέτει ναυτική βάση στην Ταρτούς, ενώ άξια αναφοράς είναι και η παρουσία του καταδρομικού κατευθυνόμενων πυραύλων «Moskva» (με αντιαεροπορικά/ αντιπυραυλικά συστήματα αντίστοιχα των S-300) στην ανατολική Μεσόγειο.

 

Όσον αφορά στη ρωσική βάση του Χμαϊμίμ, έξω από τη Λαττάκεια, υπολογίζεται ότι υπάρχουν 55 πολεμικά αεροσκάφη, περιλαμβανομένων μαχητικών Su-30, Su-24, Su-25 και Su-34, καθώς και επιθετικά ελικόπτερα Mi-24 και μεταφορικά Mi-8.

 

Τα αντιαεροπορικά συστήματα που υπάρχουν στη βάση περιλαμβάνουν Pantsir-S1, Buk-M2 και S-400, που θεωρούνται από τα κορυφαία αντιαεροπορικά/ αντιπυραυλικά συστήματα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στον κόσμο, με τεράστια εμβέλεια, ικανά να εμπλέξουν στόχους βαθιά εντός του εναερίου χώρου.

 

Ακόμη, υπολογίζεται ότι στη βάση υπάρχουν 15 άρματα μάχης και 30 τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού, καθώς και πλατφόρμες ηλεκτρονικού πολέμου Krasukha.