Επικαιρότητα

Παρασκευή, 3 Απριλίου 2020 20:56

ΟΡΘΙΑ, Η ΕΛΠΙΔΑ!!!

Επιτέλους έρχεται
φάρμακο-φονιάς του “δαίμονα-ιού”
που έχει κάνει
απέραντο νεκροταφείο τον πλανήτη

 

Την ανακάλυψη πειραματικού φαρμάκου ενάντια στον κορωνοϊό από Κινέζους επιστήμονες ανακοίνωσε ο Σωτήρης Τσιόδρας.

Στην καθιερωμένη ενημέρωση για την πορεία της νόσου στην Ελλάδα, ο λοιμωξιολόγος έκανε ειδική μνεία σε νέο πειραματικό φάρμακο, που φέρνει ελπίδες στην καταπολέμηση του κορωνοϊού.

Όπως είπε η Ακαδημία επιστημών της Κίνας φαίνεται να σημειώνει πρόοδο ως αναφορά την ανακάλυψη νέου πειραματικού φαρμάκου. Ο Σωτήρης Τσιόδρας χαρακτήρισε το φάρμακο αυτό, πολύ πιο αποτελεσματικό από όλα τα φάρμακα που υπάρχουν διαθέσιμα ως σήμερα, ενάντια στη νόσο Covid-19, που προκαλεί ο κορωνοϊός.
Έκκληση Τσιόδρα για ανακοινώσεις αναφορικά με τον κορωνοϊό

Ο Σωτήρης Τσιόδρας έσπευσε ωστόσο να σημειώσει πως θα πρέπει όλοι μας να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, αναφορικά με όσα ανακοινώνονται για θεραπείες, φάρμακα και εμβόλια ενάντια στον κορωνοϊό.
Η πανδημία και οι πιεστικές συνθήκες για έγκυρη πληροφόρηση επιβάλει αυξημένη επαγρύπνηση από την επιστημονική κοινότητα, είπε ο λοιμωξιολόγος.

Όπως είπε, η Ελλάδα διαθέτει εξαιρετικά καταρτισμένες επιστημονικές ομάδες που συμμετέχουν στις έρευνες για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού. Ωστόσο, κάλεσε συναδέλφους και άλλους επιστήμονες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί σε δημόσιες ανακοινώσεις για νέες προτάσεις και θεραπείες της νοσου.

Όπως διευκρίνισε, ο Εμμανουήλ Δερμιτζάκης, Καθηγητής Γενετικής Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Γενεύης, Δ/ντής Κέντρου Γονιδιώματος Health 2030, και Πρόεδρος στο Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας, Τεχνολογίας και Καινοτομίας του έστειλε επιστολή για το θέμα της έγκυρης πληροφόρησης αναφορικά με τον κορωνοϊό.

Τετάρτη, 1 Απριλίου 2020 11:42

ΑΡΝΗΣΗ, ΝΤΡΟΠΗΣ!..

Το όχι, στο ευρωομόλογο από τη Μέρκελ
γράφει διχασμένος ο γερμανικός Τύπος

 

«Συντηρητικοί και σοσιαλδημοκράτες στη Γερμανία μιλούν για ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, αρνούνται ωστόσο την ίδια στιγμή να εξετάσουν τα υπέρ και τα κατά ενός ευρωομολόγου. Θα βοηθούσε, ναι ή όχι; Η άρνηση αυτή είναι ντροπιαστική για τη Γερμανία», σχολιάζει η κεντρώα Süddeutsche Zeitung με τίτλο “Ντροπιαστικό βέτο”:

«Η ισχυρότερη οικονομία της ΕΕ αρνείται στις γειτονικές χώρες αυτό που κάνει η ίδια για τον εαυτό της. Καγκελάριος και υπ. Οικονομικών υπόσχονται ότι θα εξαντλήσουν όλα τα μέσα για την καταπολέμηση της κρίσης. Και ορθώς διότι έτσι αποκαθίσταται το κλίμα εμπιστοσύνης. Ό τι ισχύει όμως σε εθνικό θα έπρεπε να ισχύσει και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Το όχι στα ευρωομόλογα δημιουργεί μια κοινωνία δύο τάξεων στην Ευρώπη: εκείνων που διαθέτουν την οικονομική δυνατότητα και εκείνων που δεν την διαθέτουν». Η εφημερίδα του Μονάχου συνεχίζει: «Σε περίπτωση έκδοσης “κορωνο-ομολόγου” το μήνυμα θα είναι τόσο ισχυρό όσο εκείνο του “whatever it takes” του τότε προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι στην ευρωκρίση.

Υπάρχουν δύο επιχειρήματα υπέρ του ευρωομολόγου: Πρώτον, αποτρέπει τον κίνδυνο μια χώρα της ευρωζώνης να συνθλιβεί από τα χρέη. Δεύτερον, θα είναι ένα ομόλογο ορισμένης χρονικής διάρκειας και συγκεκριμένου όγκου. Τα αδύναμα κράτη θα επωφελούνταν από το αξιόχρεο της Γερμανίας.

Το επιτόκιο του δεκαετούς γερμανικού ομολόγου βρίσκεται σήμερα στο -0,47%. Το ευρωομολόγο θα είχε ωστόσο επιτόκιο με θετικό πρόσημο γύρω στο 0,2%. Για τη Γερμανία αυτό θα σήμαινε επιπλέον κόστος 900 εκ. ευρώ, αν το ευρωομολόγο είχε όγκο 500 δισ. ευρώ.

Το ποσό είναι μεγάλο. Ίσως το Βερολίνο θα μπορούσε να συνεχίσει την έκδοση εθνικών ομολόγων και να διοχετεύσει τα κέρδη από αυτό σε ένα ευρωπαϊκό ταμείο αντιμετώπισης των επιπτώσεων του κορωνοϊού. Σε περίπτωση όμως που η Γερμανία επιμείνει στο όχι τότε δεν αποκλείεται οι υπόλοιπες χώρες να προχωρήσουν στην έκδοση ευρωομολόγου χωρίς το Βερολίνο με αποτέλεσμα να διχαστεί η ευρωζώνη».

FAZ: Λάθος εργαλείο το ευρωομόλογο

Σαφή θέση κατά την έκδοσης ευρωομολόγου παίρνει αντιθέτως η συντηρητική Frankfurter Allgemeine Zeitung. Mε αφορμή την επιστολή-έκκληση ιταλών δημάρχων και βουλευτών προς το Βερολίνο υπέρ της έκδοσης ευρωομολόγου, που δημοσιεύθηκε χθες στην εφημερίδα της Φρανκφούρτης, η FAZ σχολιάζει στις οικονομικές τις σελίδες με τίτλο «Λάθος εργαλείο»:

«Oι Ιταλοί πολιτικοί ισχυρίζονται ότι δεν θέλουν την κοινή ανάληψη χρεών, παρά μόνο μια οικονομική βοήθεια για να διασωθεί η ιταλική οικονομία, η υγεία και η παιδεία. Για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός όμως δεν είναι απαραίτητα τα ευρωομολόγα. Θα είχε περισσότερο νόημα να δημιουργούνταν ένα ταμείο στήριξης.

Ο πρώην επικεφαλής του οικονομικού ινστιτούτου Ifo Χανς Βέρνερ Ζιν και ο πρώην αντικαγκελάριος και πρώην πρόεδρος του SPD Ζίγκμαρ Γκάμπριελ προτείνουν μάλιστα την εκταμίευση γερμανικής οικονομικής βοήθειας προς την Ιταλία. Η άμεση χρηματική βοήθεια θα συνιστούσε πιο σαφή έκφραση αλληλεγγύης από την ανάληψη κοινών χρεών. Η έκκληση για ευρωομολόγα σχετίζεται και με τον φόβο για αυξημένα επιτόκια των ιταλικών ομολόγων. Ο κίνδυνος αυτός απειλεί όμως και την υπόλοιπη ευρωζώνη. Δεν σχετίζεται με την αλληλεγγύη», αναφέρει.

Τρίτη, 31 Μαρτίου 2020 15:07

ΠΡΩΤΑ, Η ΠΑΤΡΙΔΑ!

Δήλωση του Αντώνη Σαμαρά
για τον Μανώλη Γλέζο

 

Ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς,
με δήλωση του
ύψωσε τη σημαία πατριωτισμού του Μανώλη Γλέζου
που “χαστούκισε” το Ναζισμό
με το Ιστορικό γκρέμισμα της σβάστιγκας από την Ακρόπολη.

“Ο Μανώλης Γλέζος – υπογράμμισε – υπήρξε ένας παθιασμένος αγωνιστής
για τα πιστεύω του μέχρι το τέλος της ζωής του.
Πρωταγωνίστησε σε όλες τις 10ετίες
της σύγχρονης Ελλάδας με πράξεις υψηλού συμβολισμού
με κορυφαίο το γκρέμισμα της Ναζιστικής σημαίας από την Ακρόπολη.
Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στους οικείους του”.

Δευτέρα, 30 Μαρτίου 2020 18:11

ΙΣΧΥΡΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ!

Η Ελλάδα παραμένει
κάτω από το μέσο όρο θνητότητας παγκοσμίως
-Προστατεύουν ζωές
τα έγκαιρα μέτρα της Κυβέρνησης!

 

Ποια είναι τελικά η θνητότητα (case fatality rate) της νόσου Covid-19 που προκαλείται από το νέο κορωνοϊό SARS-CoV-2, με άλλα λόγια ποιο ποσοστό των νοσούντων πεθαίνει; Σήμερα το ποσοστό αυτό βρίσκεται στο 4,7%, καθώς παγκοσμίως έως τις 30 Μαρτίου έχουν επιβεβαιωθεί 722.350 κρούσματα και, από αυτά, τα 33.980 έχουν αποβεί θανατηφόρα.

Στην Ελλάδα, με 1.156 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 39 θανάτους, η θνητότητα προσεγγίζει το 3,4%, αρκετά κάτω από το μέσο όρο παγκοσμίως. Στην Ιταλία, τη χώρα με τους περισσότερους νεκρούς (10.779) έως τώρα και με 97.689 διαγνωσμένα κρούσματα, η θνητότητα εμφανίζεται περίπου στο 11%.

Όμως οι επιστήμονες γνωρίζουν ότι τα πραγματικά κρούσματα είναι πολύ περισσότερα από τα επιβεβαιωμένα. Από το πόσο περισσότερα είναι, με άλλα λόγια από το πόσο εξαπλωμένη είναι η νόσος στον πληθυσμό, θα λυθεί και το μεγάλο ζητούμενο της πραγματικής θνητότητας, η οποία ασφαλώς θα είναι μικρότερη.

Αλλά οι επιστήμονες διεθνώς, όντας στην πραγματικότητα εν μέρει «τυφλοί» σε σχέση με την εξάπλωση της νόσου, αφού αρκετοί ασθενείς είναι ασυμπτωματικοί ή έχουν ελαφριά συμπτώματα, διαφωνούν για το πόσο μικρότερη είναι η πραγματική θνητότητα της Covid-19 και κατά πόσο είναι μεγαλύτερη ή όχι από τη θνητότητα της εποχικής γρίπης, η οποία είναι γύρω στο 0,1% (δηλαδή ένας θάνατος ανά χίλιους νοσούντες με γρίπη).

Ένας διακεκριμένος Έλληνας επιστήμονας της διασποράς, ο καθηγητής επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Στάνφορντ της Καλιφόρνια Γιάννης Ιωαννίδης, είναι ανάμεσα σε αυτούς που τονίζουν ότι τα έως τώρα στατιστικά στοιχεία για την Covid-19 δεν είναι αξιόπιστα, καθώς κανένας δεν μπορεί να πει με σιγουριά πόσα περισσότερα είναι τα πραγματικά κρούσματα σε σχέση με τα επιβεβαιωμένα. Ο ίδιος δεν αποκλείει η θνητότητα του κορωνοϊού να αποδειχτεί περίπου ίδια με εκείνη της γρίπης.

Από το πού θα κάτσει τελικά η «μπίλια» σε σχέση με τη θνητότητα της Covid-19, θα εξαρτηθεί και η θνησιμότητα (mortality) της νόσου, δηλαδή ποιο ποσοστό του πληθυσμού -υγιών και αρρώστων- θα σκοτώσει σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα (π.χ. ενός έτους). Ο βασικός τρόπος να ριχτεί φως στη θνητότητα της Covid-19 είναι κάποια στιγμή να γίνουν μαζικά τεστ αντισωμάτων στον πληθυσμό.

Σήμερα υπάρχουν εντυπωσιακές διαφορές από χώρα σε χώρα. Η Ιταλία έχει 178 θύματα ανά εκατομμύριο πληθυσμού και η Ισπανία 146, ενώ π.χ. η Γερμανία έχει έξι ανά εκατομμύριο, η Πολωνία μόνο 0,6 θανάτους ανά εκατομμύριο κατοίκων και η Σιγκαπούρη και το Χονγκ Κονγκ έχουν 0,5. Η Ελλάδα έχει περίπου τέσσερις θανάτους ανά εκατομμύριο πληθυσμού, λίγο κάτω από τον παγκόσμιο μέσο όρο (4,4). Συμπτωματικά, η χώρα μας είναι αυτή που σήμερα βρίσκεται πιο κοντά από κάθε άλλη στο μέσο όρο της ανθρωπότητας.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, οι διαφορές αυτές μεταξύ των χωρών, έχουν πολλές αιτίες: ποια ομάδα του πληθυσμού μολύνεται περισσότερο σε μία χώρα (όσο πιο ηλικιωμένοι, τόσο μεγαλώνει η θνητότητα), σε ποιο στάδιο της επιδημικής καμπύλης βρίσκεται κάθε χώρα, πόσα τεστ έχει κάνει, πώς ανταποκρίνεται το κάθε εθνικό σύστημα υγείας κ.α.

Πέμπτη, 26 Μαρτίου 2020 13:19

“ΟΠΛΙΣΤΕ, ΜΠΑΖΟΥΚΑ”!!!

Ντράγκι: “Είμαστε σε πόλεμο.
Θωρακίστε με ισχυρή ρευστότητα
την Ευρωζώνη
για να μην χαθούν
θέσεις εργασίας”

 

Στην κρίση του κορωνοϊού αναφέρθηκε με άρθρο του στους Financial Times ο πρώην πρόεδρος του ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, ο οποίος είναι κοινό μυστικό ότι στο άμεσο μέλλον ενδέχεται να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην πολιτική ζωή της Ιταλίας.

Μεταξύ άλλων, ο Μάριο Ντράγκι τονίζει ότι η Ευρώπη βρίσκεται σε πόλεμο λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, υπογραμμίζοντας ότι η λύση προκειμένου η ΕΕ να μη βρεθεί αντιμέτωπη με μια διαρκή ύφεση είναι να συνυπάρξουν οι οικονομίες της με μεγάλο μέρους του δημοσίου χρέους.

«Το κάθε κράτος πρέπει να κάνει χρήση του κρατικού προϋπολογισμού για να προστατεύσει τους πολίτες και άρα πρέπει να διασφαλίσει άμεσα ρευστότητα ώστε να αποφευχθεί η απώλεια θέσεων εργασίας. Η απώλεια εισοδήματος στον ιδιωτικό τομέα και ο δανεισμός που θα προκύπτει για να καλύψει αυτές τις απώλειες πρέπει να καλύπτονται συνολικά ή μερικά από τους κρατικούς προϋπολογισμούς», υπογραμμίζει στους FT ο Μάριο Ντράγκι.

«Το δημόσιο χρέος των χωρών θα πρέπει να γίνει ένα χαρακτηριστικό των οικονομιών και να συνοδεύονται από τη διαγραφή του ιδιωτικού χρέους. Τα κράτη θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν τον προϋπολογισμό τους για την προστασία των πολιτών και της οικονομίας απέναντι στο σοκ αυτό, για το οποίο ο ιδιωτικός τομέας δεν είναι υπεύθυνος και δεν μπορεί να τον απορροφήσει», αναφέρει επίσης ο πρώην πρόεδρος της ΕΚΤ.
«Η ένεση ρευστότητας πρέπει να αφορά όλες τις επιχειρήσεις»

«Τα κράτη λειτούργησαν και άλλες φορές σε συνθήκες έκτακτης ανάγκης και χρηματοδότησαν την οικονομία τους με την αύξηση του δημοσίου χρέους τους. Είναι μέγιστη προτεραιότητα το εισόδημά τους. Το ζητούμενο δεν είναι το αν, το ζητούμενο είναι πως το κράτος θα χρησιμοποιήσει με αποτελεσματικό τρόπο τον προϋπολογισμό του. Εάν δεν προχωρήσουμε σ’ αυτή τη λύση θα βγούμε από την κρίση του κορωνοϊού με πολύ υψηλά ποσοστά ανεργίας και χωρίς δυνατότητες παραγωγής».

«Είναι μια απαραίτητη μια μεγάλη ένεση ρευστότητας για να μπορέσουν να καλύψουν οι επιχειρήσεις τις λειτουργικές τους δαπάνες στη διάρκεια της κρίσης. Η ένεση ρευστότητας πρέπει να αφορά όλες τις επιχειρήσεις: μικρές, μεσαίες, μεγάλες καθώς και τους αυτοαπασχολούμενους.

Τα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι στιγμής είναι σωστά αλλά απαιτείται μια πιο σύνθετη προσέγγιση του προβλήματος για να αποφευχθεί ένα κραχ στην παγκόσμια οικονομία. Πρέπει να υπάρξει μια κινητοποίηση του συνολικού συστήματος χρηματοδότησης με την:

αγορά ομολόγων και
την κινητοποίηση του τραπεζικού συστήματος (σε κάποιες χώρες να χρησιμοποιηθούν και οι αποταμιεύσεις)

Τα μέτρα πρέπει να είναι άμεσα χωρίς καθυστερήσεις λόγω γραφειοκρατίας. Οι τράπεζες θα πρέπει να δανείσουν με μηδενικό επιτόκιο στις επιχειρήσεις που θέλουν να σώσουν θέσεις εργασίας. Μ’ αυτόν τον τρόπο οι τράπεζες θα μετατραπούν σε εργαλείο πολιτικής παρέμβασης», επισημαίνει ο Μάριο Ντράγκι.

«Τα κεφάλαια που θα χρειαστούν οι τράπεζες για να παίξουν αυτό το ρόλο θα πρέπει οι κυβερνήσεις να δώσουν το πράσινο φως, ώστε να έχουν κρατική εγγύηση. Για να μην υπάρξει μια μεγάλη ύφεση θα πρέπει να δράσουμε με ταχύτητα και με επαρκή χρηματοδότηση ώστε να αποφύγουμε τα χειρότερα, μια μεγάλη και διαρκή ύφεση. Είμαστε σε πόλεμο άρα χρειάζεται μια συνολική κινητοποίηση. Η Ευρώπη πρέπει να λειτουργήσει με αλληλεγγύη, αφού η κρίση αυτή είναι κοινό πρόβλημα όλης της ΕΕ», καταλήγει.

Τρίτη, 24 Μαρτίου 2020 18:47

ΠΡΟΦΗΤΕΙΑ ΣΟΚ ΚΑΙ ΔΕΟΣ!..

Ιδού τι απαντά
ένας από τους κορυφαίους ειδικούς
του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας

 

Θα συνεχίσει να εξαπλώνεται η Covid-19 που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός; Και μέχρι πότε;

Ερωτήματα στα οποία επιχειρεί να δώσει απαντήσεις ο δρ Μπρους Έιλγουορντ, ο κορυφαίος σύμβουλος του γενικού διευθυντή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, που ηγήθηκε της αποστολής του ΠΟΥ στην Κίνα τον Φεβρουάριο για να μελετήσει την αποτελεσματικότητα των μέτρων που ελήφθησαν εκεί για να σταματήσει η διασπορά του κορωνοϊού.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο περιοδικό Time ο δρ Έιλγουορντ επεσήμανε ότι μπορούμε να προβλέψουμε σε κάποιο βαθμό τι θα ακολουθήσει στη συνέχεια από τις περιοχές όπου εμφανίστηκε πρόσφατα η πανδημία, εκείνες που δεν έχουν καταγράψει κρούσματα, αλλά και εκεί όπου όλα ξεκίνησαν.

«Αν δούμε την περίπτωση της Κίνας, ταυτοποίησαν τον κορωνοϊό στις αρχές Ιανουαρίου, απάντησαν με ό,τι είχαν στη διάθεσή τους και τώρα εκτιμούν ότι ίσως στα τέλη Μαρτίου να έχουν βγει από την κρίση, άρα μιλούμε για τρεις μήνες. Αν δούμε τι γίνεται στην Ευρώπη, τη Βόρεια Αμερική, τη Μέση Ανατολή, βλέπουμε ότι είμαστε σε περίοδο εκθετικής αύξησης, βλέπουμε τα κρούσματα του κορωνοϊού να αυξάνονται πολύ γρήγορα ακόμα και σε χώρες που έχουν πληγεί σοβαρά, όπως στην Ιταλία.

Αυτές οι χώρες έχουν ακόμη μπροστά τους μήνες μ’ αυτή την πρόκληση. Αν δούμε, πάλι σε άλλα μέρη του κόσμου, όπως στην Αφρική και περιοχές της ινδικής υπηπείρου, εκεί μόλις αρχίζει. Κι ακόμη και αν έχουν πολύ λίγα κρούσματα, αν παρατηρήσουμε προσεκτικά την καμπύλη, είναι επίσης σε φάση εκθετικής αύξησης.
Ανάσα σε έξι μήνες

Ο δρ Έιλγουορντ αναμένει σε έξι μήνες να βγαίνουμε από την βαθιά κρίση. «Αν και θα υπάρχει ακόμη η νόσος Covid-19 σε διάφορα μέρη του κόσμου, λογικά θα βγαίνουμε από το “κακό” κύμα αυτής της ασθένειας σ’ ένα μεγάλο τμήμα του πλανήτη.

Η πρόκληση θα είναι ότι θα εισερχόμαστε ξανά στην εποχή της γρίπης. Κι ένα από τα μεγάλα ερωτήματα είναι αν θα δούμε μια νέα αύξηση των κρουσμάτων εκείνη την περίοδο.
Θα εξαφανιστεί η Covid-19;

Ο ειδικός του ΠΟΥ εκτιμά ότι όπως φαίνεται «θα έχουμε ένα σημαντικό κύμα αυτής της νόσου ουσιαστικό σ’ ολόκληρη την υδρόγειο εκτός και συμβεί κάτι διαφορετικό στο νότιο ημισφαίριο. Το ερώτημα, λοιπόν είναι : τι θα γίνει; Θα εξαφανιστεί εντελώς; Θα εισέλθουμε σε μια περίοδο κυκλικών κυμάτων; Ή θα καταλήξουμε σε μια χαμηλού επιπέδου ενδημική νόσο που θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε;

Οι περισσότεροι θεωρούν λίαν απίθανο το πρώτο σενάριο της πλήρους εξαφάνισης του κορωνοϊού, επειδή μεταδίδεται πολύ εύκολα στους ανθρώπου, άρα περιμένουν νέα κύματα ή περιορισμό της πανδημίας σε τοπικό επίπεδο. Πολλά όμως θα εξαρτηθούν», σημειώνει ο δρ Έιλγουορντ, από τι θα κάνουν οι χώρες και οι κοινωνίες. «Αν υποβάλλουμε σε τεστ κάθε μεμονωμένο κρούσμα, τα απομονώνουμε ταχύτατα, μπορεί να κρατήσουμε χαμηλό των αριθμό τους.

Αν πάλι εφησυχαστούμε μόνον με τα μέτρα περιορισμού και καραντίνας χωρίς να εντοπίσουμε κάθε κρούσμα, τότε κάθε φορά που θα αίρονται τα μέτρα, θα επανέρχεται κατά κύματα. Άρα το μέλλον, ειλικρινά, θα εξαρτηθεί καπό εμάς και την αντίδρασή μας όπως και από τον κορωνοϊό».
Τα αυστηρά μέτρα περιορισμού μας κερδίζουν χρόνο

Ο δρ Έιλγουορντ θεωρεί ότι πιθανώς οι κυβερνήσεις σε ΗΠΑ και Ευρώπη δεν αξιοποίησαν στο μέτρο του δυνατού τον χρόνο από την εμφάνιση της επιδημίας στην Ουχάν μέχρι να επεκταθεί εκτός των συνόρων της χώρας στη Δύση. Πιστεύει, όμως, ότι με τα αυστηρά μέτρα περιορισμού έχει κερδηθεί κάποιος χρόνος, που όμως δεν σταματά τον κορωνοϊό, αλλά επιβραδύνει τη διασπορά του.

«Εκείνο που προέχει τώρα», λέει, «είναι η σωστή αξιοποίηση αυτού του χρόνου για να ξεκινήσει η επιθετική διεξαγωγή των τεστ και να ενεργοποιηθούν τα αναγκαία συστήματα γα να σταματήσει όλο αυτό. Γιατί αν απλώς κατεβάσεις τα ρολά στις κοινωνίες και τις οικονομίες ελπίζοντας απλώς για το καλύτερο…

Αυτό είναι απλώς ένα αντάρτικο κατά του κορωνοϊού, ο ιός, όμως θα περιμένει, έτσι, και θα συνεχίσει να κυκλοφορεί αθόρυβα ανάμεσα στα νοικοκυριά και δεν θα υπάρχει λόγος να μην εκτιναχθούν και πάλι τα κρούσματα, εκτός κι αν είσαι έτοιμος να το σταματήσεις».
Απαιτείται αποφασιστικότητα για να σταματήσει η πανδημία

Απαντώντας στο ερώτημα πόσο θα χρειαστεί για να επιστρέψει η ζωή στη δυτική Ευρώπη και τις ΗΠΑ στους φυσιολογικούς της ρυθμούς ο ειδικός του ΠΟΥ σημειώνει ότι σε αντίθεση με την Κίνα, τη Νότια Κορέα και τη Σιγκαπούρη που έριξαν στη μάχη κατά της πανδημίας όσα μέσα είχαν στη διάθεσή τους και η επιδημία αναμένεται να διαρκέσει εκεί δύο με τρεις μήνες, οι χώρες της Δύσης δεν ακολούθησαν το παράδειγμά τους.

«οι περισσότερες χώρες της Δύσης παλεύουν με το ερώτημα “μα μπορούμε να υποβάλουμε όλα αυτά τα κρούσματα σε τεστ; Μπορούμε πράγματι να απομονώσουμε όλα τα επιβεβαιωμένα κρούσματα;” Προσεγγίζουν λοιπόν διαφορετικά το θέμα απ’ ό,τι η Κίνα και το ερώτημα είναι αν θα αποδώσει αυτή η προσέγγιση και αν θα περιοριστεί σε λίγους μήνες η επιδημία, ή αν θα συνεχίσει να σέρνεται παρατείνοντας επί μακρόν τις ανεπιθύμητες κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις.»
Στην Κίνα προετοιμάζονται για ένα δεύτερο κύμα μολύνσεων

Ο δρ Έιλγουορντ δεν κρύβει την ανησυχία του για ένα δεύτερο κύμα μολύνσεων στην Κίνα, κάτι που ανησυχεί, όπως λέει και τις κινεζικές Αρχές: «Ταξιδεύοντας σε διάφορες περιοχές της Κίνας ένα από τα πράγματα που μου έκαναν μεγαλύτερη εντύπωση, ειδικά σε αντίθεση με τη Δύση,

ήταν όταν μιλώντας με κυβερνήτες και δημάρχους, την ώρα που μειώνονταν τα κρούσματα –σε κάποιες περιοχές και σε μονοψήφια νούμερα – και τους ρωτούσα “τι θα κάνετε τώρα;”, μου απαντούσαν “αγοράζουμε κρεβάτια, αναπνευστήρες, προετοιμαζόμαστε. Δεν περιμένουμε να εξαφανιστεί ο ιός αυτός, αλλά να είμαστε σε θέση να λειτουργεί η κοινωνία, η οικονομία και το σύστημα υγεία μας. Δεν γίνεται να ξαναβρεθούμε σε μια τέτοια κατάσταση».
Ποιες χώρες βρίσκονται στην πλέον ευάλωτη θέση

Όπως εξηγεί ο ειδικός του ΠΟΥ το υψηλό ποσοστό θνησιμότητας από την Covid-19 στην Ιταλία οφείλεται σε έναν συνδυασμό παραγόντων με βασικότερο το γεγονός ότι o πληθυσμός της είναι ο δεύτερος γηραιότερος του πλανήτη, πίσω από την Ιαπωνία και οι ηλικιωμένοι συγκεντρώνουν τις περισσότερες πιθανότητες να χάσουν τη μάχη.

Ευάλωτες είναι, βέβαια, όλες οι χώρες, αλλά το ερώτημα για τον δρα Έιλγουορντ είναι τι θα συμβεί όταν η επιδημία αρχίσει να απογειώνεται σε φτωχότερες χώρες με εξασθενημένα εθνικά συστήματα υγείας, όπως στην Αφρική.

«Είναι ένα απ’ αυτά τα πράγματα που δεν θέλεις καν να φαντάζεσαι γιατί οι αριθμοί μπορεί να είναι συντριπτικοί. Η κατανομή του πληθυσμού μπορεί να βοηθήσει και ελπίζω να κάνει το ίδιο η υγρασία και η θερμοκρασία. Αλλά αν δούμε τι έγινε στη Σιγκαπούρη, όπου κάνει ζέστη κι έχει υγρασία, η κατάσταση σ’ αυτές τις χώρες [της Αφρικής] μπορεί να είναι πολύ δύσκολη», λέει.
Προειδοποίηση στους νέους

Ο δρ Έιλγουορντ δεν κρύβει την ανησυχία του για τη στάση νέων ανθρώπων, που γεννήθηκαν γύρω στη στροφή της 2ης χιλιετίας και νομίζουν ότι είναι ανίκητοι από τον κορωνοϊό. «Το 10% των νοσηλευομένων στις ΜΕΘ στην Ιταλία είναι 20άρηδες, 30άρηδες ή 40άρηδες. Νέοι, υγιείς άνθρωποι χωρίς υποκείμενα νοσήματα.

Δεν καταλαβαίνουμε γιατί σε κάποια νεαρά άτομα η νόσος εξελίσσεται τόσο βαριά, ώστε να οδηγεί και στο θάνατο και σε άλλα όχι. Το μήνυμά μου στους νέους ανθρώπους είναι ότι [η Covid-19] είναι μια από τις σοβαρότερες ασθένειες που θα αντιμετωπίσουν στη διάρκεια της ζωής τους και πρέπει να το συνιεδητοποιήσουν. Είναι επικίνδυνη για σένα ως άτομο, είναι επικίνδυνη για τους γονείς σου, τους παππούδες σου και τους ηλικιωμένους ιδιαίτερα, αλλά είναι και επικίνδυνη για την κοινωνία σου γενικώς.

Δεν βρίσκεται σε κάποιο νησί, είσαι μέλος μιας ευρύτερης κοινότητας, μέλος της αλυσίδας μετάδοσης. Αν κολλήσεις τα πράγματα περιπλέκονται πολύ και βάζεις και άλλους, όχι μόνον τον εαυτό σου, σε κίνδυνο. Ποτέ μην υποτιμάτε μια νέα ασθένεια, υπάρχουν τόσο πολλά άγνωστα στοιχεία. Εκείνο που ξέρουμε είναι ότι θα σκοτώσει νέους ανθρώπους, πολλοί νέοι άνθρωποι θα νοσήσουν.»
Προτεραιότητα στα τεστ διάγνωσης του κορωνοϊού.

Ο ειδικός του ΠΟΥ επισημαίνει ότι η πρώτη προτεραιότητα μιας χώρας μετά την καραντίνα είναι η επιθετική διενέργεια εξετάσεων. «Κάντε ελέγχους, ελέγχους, ελέγχους. Όχι σε όλους, αλλά στα ύποπτα κρούσματα. Ελέγξτε όλα τα ύποπτα κρούσματα. Και μετά απομονώστε αποτελεσματικά τα επιβεβαιωμένα κρούσματα».
Και πώς νομίζεται ότι θα τελειώσει η πανδημία αυτή; Τον ρωτά το Time.

Κι η απάντηση του δρος Έιλγουορντ; «Θα τελειώσει με την ανθρωπότητα να νικά άλλον έναν ιό, δεν τίθεται θέμα. Το ερώτημα είναι πόσα και πόσο γρήγορα θα λάβουμε τα αναγκαία μέτρα για να ελαχιστοποιήσουμε τη ζημιά που μπορεί να προκαλέσει ο κορωνοϊός. Συν τω χρόνω θα έχουμε θεραπείες, θα έχουμε εμβόλιο, δίνουμε μάχη με το χρόνο.

Αλλά θα χρειαστεί μεγάλη συνεργασία και υπομονή από τον πληθυσμό να κάνει αυτό που του αναλογεί, γιατί σε τελική ανάλυση αυτός είναι που θα φρενάρει και θα επιβραδύνει αρκετά την πανδημία αυτή για να μπορέσει να τεθεί υπό έλεγχο»

Δευτέρα, 23 Μαρτίου 2020 14:56

ΩΣ ΕΔΩ, ΟΙ ΒΟΛΤΕΣ!

Αυστηρά μέτρα στις μετακινήσεις
βαριά πρόστιμα στους απείθαρχους

 

Από τις 6 το πρωί της Δευτέρας 23 Μαρτίου βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και εφαρμογή η απαγόρευση της κυκλοφορίας, για την αναχαίτιση της εξάπλωσης του κορωνοϊού και πλέον οι πολίτες θα μπορούν να βγαίνουν στο δρόμο για συγκεκριμένους λόγους και πάντα με βεβαιώσεις.

Οπως έγινε γνωστό η δήλωση μετακίνησης γίνεται με τρεις τρόπους:

με βεβαίωση Κατ’ Εξαίρεση Μετακίνησης Πολιτών,
με έντυπο τύπου Β, είτε με χειρόγραφη βεβαίωση,
είτε με αποστολή μηνύματος (sms) στον ειδικό αριθμό 13033, χωρίς χρέωση.
Το μήνυμα αποστέλλεται απευθείας από το κινητό τηλέφωνο κάθε φορά που κάποιος θα βγει από το σπίτι του.

Τι ισχύει με το sms

Στο συγκεκριμένο γραπτό μήνυμα ο πολίτης πρέπει να δηλώσει το ονοματεπώνυμο του, τη διεύθυνση κατοικίας του και για ποιο λόγο επιθυμεί να βγει από το σπίτι του (περιπτώσεις 1 έως 6).

Αναλυτικά η διαδικασία:

Στο sms θα πρέπει να X κενό Όνομα κενό Επίθετο κενό Διεύθυνση Κατοικίας
όπου Χ ο λόγος εξόδου με τον αριθμό 1, 2, 3, 4, 5, 6 που αντιστοιχεί στις παρακάτω αιτιολογίες:

1) Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία.
2) Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης, όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους.
3) Μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή.
4) Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη.
5) Μετάβαση σε τελετή (π.χ. κηδεία, γάμος, βάφτιση) υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
6) Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου.

Θα λαμβάνετε ως απάντηση:

Μετακίνηση κενό Χ κενό Όνομα Επίθετο κενό Διεύθυνση Κατοικίας
Σε περίπτωση ελέγχου, επιδεικνύετε το SMS μαζί με την αστυνομική σας ταυτότητα.